BIH

Odvojit će novac za kontinuirane mjerače šećera u krvi

Stavljanje ovog senzora na listu lijekova zahtjev je velikog broja roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa 1, koji su bili spremni i na proteste

Sjedište Ministarstva zdravstva FBiH

M.R.S.

6.5.2019

Ministarstvo zdravstva FBiH odvojit će novac za nabavku kontinuiranih mjerača šećera u krvi nakon što taj preparat bude registriran za tržište BiH, rekao nam je danas federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Stavljanje ovog senzora na listu lijekova zahtjev je velikog broja roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa 1, koji su bili spremni i na proteste.

Protesti su odloženi jer je jedan od proizvođača ovog senzora predao dokumentaciju Agenciji za lijekove BiH i u toku je procedura registracije, ali nije poznato kada će ona završiti.

- Jedva čekamo da se taj preparat registrira da bismo ga mogli nabavljati. Mi sada ne možemo platiti nešto što nije registrirano. Kada se registrira, odvojit ćemo sredstva da to možemo nabaviti i da bude dostupno pacijentima – dodao je ministar Mandić.

Adnan Beganović, jedan od pokretača inicijative za stavljanje senzora na listu i otac petogodišnjakinje oboljele od dijabetesa tipa 1, rekao je da očekuje da će senzor biti registriran, što im i jeste najbitnije.

- Onda će opet ići inicijativa Vladi FBiH da ga stavi na listu – dodao je Beganović.

Ovi kontinuirani mjerači šećera u krvi znatno bi olakšali život dijabetičarima koji su na inzulinu, posebno djeci, jer se ne bi morali bosti i po 20 puta dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.