"AVAZ" OTKRIVA

Je li Lukač dobio 28.000 KM otpremnine?

Nalog za isplatu prema Ministarstvu finansija FBiH upućen je još prije dva mjeseca, u vrijeme kada je Lukač postavio Hafizovića za v. d. direktora

Hafizović i Lukač: Jesu li počinili krivično djelo

Piše: M. AŠČIĆ

6.5.2019

Nurudin Hafizović, šef Istražnog odjela FUP-a, potpisao je rješenje da se bivšem dugogodišnjem direktoru Federalne uprave policije (FUP) Draganu Lukaču isplati oko 28.000 maraka otpremnine zbog odlaska u penziju, otkriva „Dnevni avaz“. 

Prijava Tužilaštvu

Nalog za isplatu prema Ministarstvu finansija FBiH upućen je još prije dva mjeseca, u vrijeme kada je Lukač postavio Hafizovića za v. d. direktora.

Hafizović mu se odužio na način da je donio rješenje o postavljenju Lukača za glavnog inspektora FUP-a u kabinetu direktora kako bi zasnovao radni odnos i tako dobio otpremninu za odlazak u penziju.

Prema informacijama „Avaza“, isplata ove otpremnine bila bi nezakonita, s obzirom na to da su Lukač i Hafizović prijavljeni Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom dodjeljivanja pozicija u direktorskom kabinetu.

Isplata je upitna i zbog zahtjeva Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije, koja je zatražila od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH i Ministarstva pravde FBiH mišljenje o svim pravnim aktima koje je prema ovlaštenju sada već bivšeg direktora Lukača donosio Hafizović.

Zahtjev Komisije

Zatraženo je da se utvrdi kako je Hafizović donio rješenje o postavljenju Lukača za glavnog inspektora u kabinetu direktora, iako je Lukač uvjete za penziju ispunio još prije pet godina.  

U FUP-u nisu željeli govoriti o ovom slučaju, ali saznajemo da se zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman, koji trenutno rukovodi ovom policijskom agencijom, ne želi miješati u rješenja koje je donosio Hafizović.


NEZVANIČNO postoji mogućnost da je Lukač otpremninu već i dobio, ali zbog neradnih dana i praznika u Ministarstvu finansija FBiH nisu odgovorili na naš upit o tome. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.