SAZNAJEMO

Dragan Lukač dobio 21.411 KM otpremnine i krivičnu prijavu

Uplaćeno mu jučer pet ličnih dohodaka zbog odlaska u penziju

Lukač: Kako se penzionisao

Piše: M. AŠČIĆ

15.5.2019

Sektor Federalne uprave policije za finansije izdao je nalog da Draganu Lukaču, bivšem dugogodišnjem direktoru FUP-a, budu isplaćene 21.411,73 marke otpremnine zbog odlaska u penziju, saznaje „Avaz“.

 Potvrda Ministarstva 

- Uplaćeno mu je pet dohodaka i vidu otpremnine. Nalog je potpisan jučer. Dobio je tačno 21.411,73 KM – rečeno nam je iz FUP-a.

Ova informacija potvrđena nam je i u Ministarstvu finansija Federacije, koje je na Lukačev račun jučer i uplatilo novac.

- Novac je isplaćen po rješenju i nalogu FUP-a – kažu za „Avaz“ iz Ministarstva finansija.

Time je okončana višemjesečna trakavica s time može li Lukač dobiti otpremninu s obzirom na to da je bio vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređen na novu funkciju samo jedan dan.

Rješenje o tome da Lukač na jedan dan bude imenovan za glavnog inspektora, kako bi ostvario pravo na otpremninu, potpisao je Nurudin Hafizović, šef Istražnog odjela FUP-a, kojeg je Lukač i postavio za v. d. direktora ove policijske agencije. Hafizović mu se na taj način i odužio, ali je ubrzo odlukom Vlade FBiH za v. d. direktora postavljen Ensad Korman, koji se nije želio miješati u odluke svog prethodnika.

Krivična prijava

Zbog ovih nezakonitosti, Lukač i Hafizović prijavljeni su prije nekoliko mjeseci Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a u krivičnoj prijavi oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti zbog dodjeljivanja pozicija u direktorskom kabinetu.

Provjerava se kako je Hafizović donio rješenje o postavljenju Lukača za glavnog inspektora u kabinetu direktora, iako je Lukač uvjete za penziju ispunio još prije pet godina. On je po sili Zakona morao biti penzionisan, a 2017., s napunjene 44 godine staža, izgubio je i status policijskog službenika.

 Šta je tražila Komisija 

Isplata je bila upitna i zbog zahtjeva Komisije Parlamenta Federacije za sigurnost, koja je zatražila od Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i Ministarstva pravde FBiH mišljenje o svim pravnim aktima koje je prema ovlaštenju sada već bivšeg direktora Lukača donosio Hafizović.

No, pojedinci u Vladi i FUP-u zanemarili su ove zahtjeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.