„AVAZ“ SAZNAJE

FUP nezakonito tražio dijagnozu i nalaze

Slučaj otkriven kada se uposlenik Uprave požalio da su nezakonito izuzeli dokumentaciju o njegovoj bolesti

Federalna uprava policije: Moraju uništiti dokumentaciju koju su tražili

S.DEGIRMENDŽIĆ

7.5.2019

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je donio presudu kojom je odbio tužbu Federalne uprave policije protiv Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.  Riječ je o tužbi u upravnom sporu koji je FUP pokrenuo još početkom prošle godine, zbog toga što mu je Agencija zabranila da obrađuju medicinske podatke jednog uposlenika  FUP-a, a Upravi je naloženo i da do tada prikupljene lične podatke tog službenika uništi. 

Neprihvatljivo ponašanje 

Slučaj nezakonite obrade medicinske dokumentacije otkriven je kada se jedan uposlenik Federalne uprave policije požalio Agenciji da je FUP tražio od Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo njegovu medicinsku dokumentaciju, uključujući i dijagnozu oboljenja, zbog kojeg je privremeno bio spriječen da radi.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, potvrdio je naša saznanje u ovom slučaju.

  - Umjesto da postupe po rješenju Agencije, iz FUP-a su se odlučili na pokretanje spora, do kojeg ipak neće doći, jer je Sud BiH odbio njihovu tužbu. Mi smo u ovom slučaju ranije ocijenili da je ono što je uradio FUP neprihvatljivo. Ukoliko poslodavac sumnja u zloupotrebu bolovanja, pa smatra da će sumnje otkloniti ako traži medicinsku dokumentaciju zaposlenika, moraju znati da je to nezakonito - kaže Kovačević. 

Faksimil dijela presude Suda BiH: Potvrdili stavove Agencije

On naglašava da poslodavac ima pravo da dobije potrebne informacije o zdravstvenom stanju nekog uposlenika, ali da je FUP u ovom slučaju te podatke dobio kroz dostavljene doznake, prema kojima je zaposlenik opravdano bio odsutan s posla. 

Kovačević kaže da slučajevi nezakonite obrade i ličnih podataka poput ovoga koji je učinio FUP nisu česti ili barem nema učestalih prijava o tome. Nakon odluke Suda BiH, Agencija očekuje da ih FUP obavijesti da je uništio nezakonito prikupljene podatke o njihovom uposleniku, odnosno da postupe po ranijem rješenju. 

Prvi put 

Tužba koju je FUP podnio prva je koju je neko podnio zbog rješenja o nezakonitoj obradi ličnih podataka o zdravstvenom stanju pojedinca. Kovačević kaže da privatni sektor uglavnom ispoštuje njihova rješenja, dok javni organi, poput sada FUP-a, ili ranije Centralne izborne komisije BiH, pokreću upravne sporove, koje su do sada izgubili protiv Agencije. 
Zdravstvene  ustanove ne smiju dostavljati dokumentaciju o zdravstvenom stanju pacijenata, to je profesionalna tajna, potcrtao je Kovačević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.