DAN DŽAMIJA Islamska zajednica u BiH danas obilježava 7. maj

Još 76 džamija čeka na obnovu

Džamije su simbol islama na ovim prostorima i simbol egzistiranja bošnjačkog naroda, koji je ovdje prisutan stoljećima, istakao Zajimović

A. NUHANOVIĆ

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija. Ovaj dan ustanovljen je u spomen na 872 Božije kuće porušene od 1992. do 1995. godine, od kojih 76 još nije obnovljeno.

 Višestoljetna egzistencija

Simbolika je i u tome što je 7. maja 1993., nakon 414 godina postojanja, kukavički minirana jedna od najznačajnijih džamija u BiH, čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića.

Obnovljena Ferhadija svečano je otvorena 7. maja 2016., a na radost svih vjernika i dobronamjernih ljudi, prije tri dana u Foči je otvorila svoja vrata i obnovljena Aladža džamija.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZBiH, u izjavi za „Avaz“ kaže da je 7. maj prilika da se istakne uloga džamije u društvu.

- Džamije nisu samo prostori za obavljanje vjerskih dužnosti nego dokaz naše višestoljetne egzistencije na određenom području. Džamije su simbol islama na ovim prostorima i simbol egzistiranja bošnjačkog naroda, koji je ovdje prisutan stoljećima - istakao je Zajimović.

Svjesni svog bitka

Potcrtao je da je Islamska zajednica uspjela nakon rata obnoviti veliki broj vjerskih objekata, a na nekim mjestima sagraditi i nove.

- To znači da su Bošnjaci kao narod vrlo svjesni svog bitka, nacije i vjere, te da su kao narod bili uz Islamsku zajednicu i da imaju potrebe za svojim vjerskim objektima -zaključuje Zajimović.

2.822 islamska vjerska objekata u BiH, od čega je 1.912 džamija i 910 mesdžida

872 džamije, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata srušeni tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine

796 džamija do sada obnovljeno

NA VRH

Podijeli članak na