SUDBINE

U kolicima sam, ali nisam prikovana

Od djetinjstva boluje od cerebralne paralize, ali to je ne sprečava da promovira svojih šest knjiga

Fikreta (u sredini) emotivno govorila o svom životu

H. ČALIĆ

8.5.2019

Tridesetogodišnja Fikreta Karić, kojoj je sudbina odredila da cijeli život provede u invalidskim kolicima, boreći se s cerebralnom paralizom, nikada nije klonula duhom. Posvetila se vjeri, ali i spisateljstvu. Napisala je šest knjiga poezije i proze, gostovala u brojnim gradovima širom BiH i u nekoliko evropskih zemalja, gdje je predstavljala svoje književno stvaralaštvo.

Svi odgovori

Posljednju, šestu knjigu „Na krilima sabura“ posvetila je, kako je rekla, srodnoj duši. U organizaciji MIZ Gračanica knjiga je promovirana u Medresi Osman-kapetana Gradaščevića u Gračanici. Prisutnima je natjerala suze, ali je u njima izazvala i divljenje. Na početku promocije Fikreta je zamolila da je ne zovu djevojkom prikovanom za kolica.

Redovi za šestu knjigu, sedma je u pripremi

- Moja bolest, mož život u kolicima, je moje iskušenje. Ja nisam prikovana, ja stvaram. Kada su me djeca u osnovnoj školi pitala zbog čega sam u kolicima, nisam znala objasniti. Onda sam uzela časni Kur’an i našla sve odgovore. Posvetila sam se vjeri. Prije deset godina u meni se rodila ideja za pisanjem. I onda je krenulo - jedna, druga, treća, šesta knjiga proze, a sedma je u pripremi. Moje književno stvaralaštvo nije prošlo nezapaženo, uslijedili su pozivi za gostovanja i promocije u BiH, pa u Švicarskoj i Turskoj. Sretna sam zbog toga – rekla je Karić.

Upisati fakultet

U martu ove godine završila je vanredno Srednju ekonomsku školu u Centru za obrazovanje odraslih u Gračanici. Sada planira upisati fakultet.

Motivacijsko štivo

U knjizi “Na krilima sabura” autorica je napisala 99 savjeta za dug život. Ona je na promociji pročitala pjesmu „Kroz šapat te volim“, a u posveti je dodala “Tebi, jer me činiš sretnom, tebi jer si razlog mog osmijeha”. Knjiga je ujedno i motivacijsko štivo za svakoga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.