ODLUKE Premijer manjeg bh. entiteta objavio

Republika Srpska nastavlja s formiranjem rezervnog sastava policije

Srna
07.05.2019 14:15

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da formiranje rezervnog sastava policije RS teče prema planu i da će se uskoro pred parlamentom naći prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno njegovo formiranje.

- To je potreba Republike Srpske i ne želim uopće da dovodim u pitanje da li se to nekome sviđa ili ne - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Višković je podsjetio da je Narodna skupština RS nedavno usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

- U narednom periodu ovaj zakon će se pojaviti u parlamentu RS u formi prijedloga. Ako ga usvoji Narodna skupština i stupi na snagu, mi ćemo onda pripremati kroz budžete sredstva da bismo mogli uspostaviti rezervni sastav policije RS - pojasnio je Višković.

Komentirajući izjave političkih predstavnika i predstavnika nevladinih organizacija u Federaciji BiH koji se zalažu za formiranje rezervnog sastava policije u svim policijskim agencijama BiH, Višković je rekao da preporučuje FBiH i kantonima da formiraju rezervni sastav policije.

- Postojeći sastav policije nije dovoljan da rješava pitanje migrantske krize i sve ove stvari koje su nam se dešavale i dešavaju ovih dana - smatra Višković.

On kaže da RS svakodnevno ima zahtjev granične službe BiH da jedan broj policajaca RS da na ispomoć da bi spriječili priliv migranata.

- Možemo odvojiti jedan broj ljudi. Ali formiranjem rezervnog sastava policije RS možemo da izdvojimo veći broj ljudi i da na neki način migrantsku krizu stavimo pod kontrolu - rekao je Višković.

Komentari

NA VRH