BIH

Građane primaju i po kafanama

Većina poslanika podržala inicijativu

M. R. S.

8.5.2019

Federalni zastupnici zatražili su od Vlade i Parlamenta FBiH da im osiguraju prostorije za rad klubova poslanika, jer, kako kažu neki od njih, građane primaju čak i u restoranu.

Nemaju uvjeta

Inicijativu je uputio Klub samostalnih zastupnika, koji čini dio nekadašnjih zastupnika Nezavisnog bloka, a podržala ju je većina federalnih zastupnika.

- Nemamo nikakvih uvjeta za rad, ni klupske prostorije. Ljude primamo po kafanama, u restoranu Parlamenta ili u centrali stranaka - kazala je Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF-GS.

I predsjednica Kluba zastupnika SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić kaže da je potrebno da Vlada osigura prostorije za rad parlamentarnih klubova.

- Evo, treba da imamo sastanak s predstavnicima udruženja žrtava rata u Parlamentu kao pripremu za sjednicu Predstavničkog doma, a nemamo prostorija. Stalno molimo predsjedavajućeg da nam ustupi svoje. Mi svaki dan trebamo raditi, a nemamo gdje - dodala je Hadžić-Bećirspahić.

U Parlamentu FBiH kazali su nam da su za klubove poslanika ranije bile iznajmljivane prostorije u zgradi „Hidrogradnje“, koju je početkom 2016. godine kupila „Union banka“.

No, tvrde da te prostorije, ni dok su bile na raspolaganju parlamentarcima, nisu koristili.

Vlada FBiH još nije razmatrala ovu inicijativu, niti se ona nalazi u predloženom dnevnom redu sjednice planirane za četvrtak.

Novac za stranke 

U federalnom budžetu za ovu godinu planirano 3,8 miliona maraka za političke stranke i koalicije, koje imaju zastupnike i delegate u Parlamentu FBiH.

- Sredstva su za njihove operativne troškove - pojasnili su u Federalnom ministarstvu finansija.

EGIDA

PARLAMENT FBiH nema svoju zgradu, tako da je Vlada jedina koja bi taj zahtjev trebala riješiti, dodaju u Parlamentu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.