NA DANAŠNJI DAN

Dan kada su umrli Hamdija Kreševljaković i Fridrih Šiler

1901. godine u Melburnu je otvoren prvi parlament Australije

Kreševljaković: Objavio više od 350 radova

S. M.

9.5.2019

Bosanskohercegovački historičar i pisac Hamdija Kreševljaković umro je na današnji dan 1959. godine. Kreševljaković je objavio više od 350 radova iz oblasti historije, kulture, civilizacije, baštine BiH, naročito iz osmanskog doba.

Na današnji dan 1800. godine rođen je Džon Braun (John Brown), borac za ukidanje ropstva u SAD. Izvršio je napad na arsenal u "Harpers Ferryju" 1859., zbog čega je optužen za izdaju i pobunu robova i osuđen na smrt vješanjem.

9. maja 1805. godine umro je Fridrih Šiler (Friedrich Schiller), jedan od najvećih njemačkih i svjetskih pjesnika. Istog dana 1860. rođen je Džejm Metju Bare (James Matthew BarrieI), škotski pisac, autor knjige o Petru Panu.

Na današnji dan dogodilo se:

- 1901. godine u Melburnu je otvoren prvi parlament Australije.

- 1936. Italija zvanično okupirala Abisiniju (Etiopija), a svog kralja Vittoria Emanuela III. proglasila abisinskim carem.

- 1950. godine Robert Šuman (Schuman), tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija. Dan Evrope obilježava se na današnji datum.

- 1960. SAD postale prva zemlja u kojoj su legalizirane pilule za sprečavanje začeća.

- 2001. U haosu koji je na stadionu u Akri (Gana) nastao, kada je policija bacila suzavac na razjarene navijače, 126 ljudi izgubilo je život.

- 2004. u eksploziji na stadionu Dinamo u Groznom, tokom proslave Dana pobjede nad fašizmom, poginuli čečenski predsjednik Ahmad Kadirov i još šestero ljudi, a na desetine su ranjene, uključujući i ruskog generala Valerija Baranova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.