JAJCE

Do danas umrlo pola onih koji su izašli iz logora

Logoraši su i dalje žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna, jer ih je vlast zanemarila

Jasmin Mešković, predjednik Saveza logoraša BiH

B. TURKOVIĆ

10.5.2019

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Udruženjem logoraša Jajce, danas u tom gradu, prigodnim programom obilježava Dan logoraša BiH. Program je započeo svečanom akademijom u Velikoj sali općine Jajce, a nastavljen projekcijom dokumentarnog filma “Silovanje u ratu-nevidljivi ožiljci”. Po završetku projekcije uslijedilo je neformalno druženje učesnika i šetnja gradom.

- Logoraši su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992-1995, koja, niti 24 godine nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast poptuno ignoriše i čija se prava svakodnevno grubo krše. 09. maj - Dan logoraša BiH je prilika i dužnost da se sjetimo svih ubijenih i nestalih logoraša u logorima širom Bosne i Hercegovine i odamo dužnu počast logorašima preminulim nakon izlaska iz logora – poručuju iz Saveza.

Kako kažu, njihova je moralna obaveza da ukažu na izuzetno težak položaj logoraša i pozovaju nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH da učine posljednji napor da se usvoji Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način.

Sa današnje akademije: Logoraši nemaju prava

- Neupitno je da su logoraši populacija koja ubrzano biološki nestaje, a pokazatelji govore da je 48 posto logoraša koji su izašli živi iz logora, do danas biološki nestalo-umrlo – dodaju.

U vrijeme kada civilizovan svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, logoraši u našoj državi, kako kažu, i dalje su žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna za njih. Kako podrcrtavaju, vlast ih je zanemarila, prinuđeni da plaćaju sudske i troškove pravobraniteljstva u predmetima po tužbama kojima su, u nedostatku adekvatnog zakonskog rješenja, pokušali ostvariti svoja prava.

- Savez logoraša u BiH boriti će se i dalje i tražiti model i način za reguliranje statusnih prava logoraša. Dat ćemo svoj maksimalni doprinos na jačanju kulture sjećanja, borićemo se protiv zaborava i nepravde, a preko nadležnih institucija tražiti procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad logorašima – poručuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.