NAJAVE Tematska i tri vanredne sjednice ove sedmice

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o migrantskoj krizi

Dom naroda u četvrtak prvi put vanredno zasjeda

Piše: Fena

Foto: Arhiv


Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će sljedeće sedmici, a Predstavnički dom već sutra, za kada je sazvana tematska sjednica povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije, s akcentom na zbivanja u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedavajući Elvir Karajbić kazao je da su zastupnici iz tog kantona, inače inicijatori ovog zasjedanja, uputili u proceduru i prijedlog mogućih zaključaka s preporukama za poštivanje Konvencije o izbjeglicama, angažman državnog nivoa u ublažavanju posljedica migrantske krize, kao i za pomoć Federacije, koliko je moguće, za zdravstvene kapacitete i sigurnosne granične službe.

Prema riječima Karajbića, sjednici bi trebali prisustvovati i premijer te policijski komesar Unsko-sanskog kantona.

Za sutra je sazvana i vanredna sjednica Doma, a jedina najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Budući da je za sutrašnji dan najavljeno i treće zasjedanje, također vanredno, Karajbić kaže kako je moguće prolongiranje zasjedanja za utorak, 14. maj. Najavljena tema je usložnjavanje sigurnosne situacije - u oblasti unutrašnje sigurnosti - u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

Drugi nivo Federalnog parlamenta, Dom naroda, zasjedat će u četvrtak, 16. maja, prvi put vanredno u aktuelnom mandatu. Teme su između ostalog vezane za finansijske planove pojedinih federalnih zavoda, agencija i fondova, informiranje delegata Doma o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije zaključno s 2018. godinom, planirano zaduživanje u 2019. i lanjsko izvršavanje federalnog budžeta.

NA VRH

Komentari