NAKON PROTESTA

Zaštitar napao kamermana, dogovorena isplata vlasnicima parcela

Još jedan napad na medijske radnike pri obavljanju njihovih svakodnevnih zadataka izazvao je oštre reakcije u TK

E. Sk.

14.5.2019

Spahić sa advokatom Ajanaovićem. E. Sk.

Nakon prošlosedmičnih protesta rudara Površinskog kopa Šikulje, koji su tražili da im se dozvoli ulazak na prvu etažu prve faze eksploatacionog polja, u utorak je postignut dogovor o deložaciji vlasnika parcela Ibrahima Spahića i Begajeta Ribića s tog područja.  

Dogovoreno je, kako saznajemo, da "Elektroprivreda BiH" i Rudnik uglja Kreka isplati naknadu Spahiću i Ribiću. Vlasnici su, svaki za sebe, postigli dogovor s rukovodstvom Kreke, pa će tako Spahiću biti isplaćeno 80.000 KM, a Ribiću 120.000 KM.

Nažalost, nemile scene su prethodile postignutom dogovoru između vlasnika parcela i menadžmenta rudnika kada je uposlenik zaštitarske agencije "Cobra Security", ničim izazvan, nasrnuo na kamermana RTV TK Ademira Mešanovića i kameru bacio u blato.

Još jedan napad na medijske radnike pri obavljanju njihovih svakodnevnih zadataka izazvao je oštre reakcije u TK, ali ne i kod generalnog direktora Kreke Osmana Blekovića, koji je izjavio kako je kamerman inscenirao događaj uprkos činjenici što snimak otkriva u kakvoj se nevolji našao uposlenik RTV TK.

- Došao sam snimiti najavljenu deložaciju i zajedno s drugim kolegama radio sam svoj dio posla. Prišao je jedan od zaštitara koji je krenuo rukom prema kameri i oborio je na zemlju rekavši da nema snimanja – kaže Mešanović.

Inače, Begajet Ribić je prijetio samospaljivanjem na svom posjedu, ali je nakon postignutog sporazuma naveo kako će odmah početi sa preseljenjem u kuću svog brata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.