KONJIC Općinska inspekcija izašla na teren

Zaustavljaju divlju gradnju u Lukomiru

Preskupo doći do papira u Ministarstvu

D. BAŠIĆ
16.05.2019 06:21

Mnogi građani odlučuju tu napraviti vikendicu

Inspekcija Općine Konjic obustavila je nelegalnu gradnju kuće u Lukomiru, selu na Bjelašnici. Stambeni objekt koji je sporan napravljen je na državnom zemljištu, bez ikakve saglasnosti. Lukomir je posljednjih godina sve popularniji te mnogi građani odlučuju tu napraviti vikendice. U ovom selu živi se samo kada prođe zima. Od maja do oktobra mještani se bave zemljoradnjom i stočarstvom. U selu ima pedesetak kuća koje su stare i po 200 godina, ali je samo polovina njih naseljena.

Narušavanje autohtonosti

Mirza Kevrić, arhitekta iz Službe za urbanizam Općine Konjic, kojoj Lukomir pripada, kazao nam je jučer da je općinska inspekcija uradila svoj dio posla i da je sada sve na Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

- Na ulazu u selo počela je gradnja jedne kuće na državnom zemljištu, a ostale su na privatnim parcelama. Naša inspekcija obavila je svoj dio posla - istakao je Kevrić.

Dodaje da je vrlo teško dobiti dozvolu za gradnju kuća te da se zbog toga rijetko ko odlučuje na taj korak.

- Prvo treba dobiti dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika, a potom Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Ali, preskupo je doći do papira u Ministarstvu - kazao je Kevrić.

Zaštićeni krajolik

Ovo selo na skoro 1.500 metara nadmorske visine izolirano je i okovano snijegom i ledom većinom godine. Katunske kućice simbol su Lukomira. Ranije je za naš list arhitekta Kevrić potvrdio da se divljom gradnjom narušavaju autohtonost i povijest Lukomira.

- Selo se definira kao zaštićeni krajolik ambijentalne seoske arhitekture. Nekoliko smo puta tražili od nadležnih pomoć da se zaštiti, da napravimo krovove jednake na svim kućama. Ali, nije bilo ni para ni sluha za to – kazao je Kevrić.

Bubalo: Nisam išao na selo 

Načelnik Konjica Emir Bubalo kazao je da neće dozvoliti uništavanje Lukomira te da je

to jedna od bitnijih turističkih atrakcija u BiH.

- Arhitekta Kevrić i inspekcija nedavno su bili na terenu. Iskren da budem, ja nisam išao. Inspekcija treba donijeti konačne odluke - kazao nam je Bubalo.

Komentari

NA VRH