CAZIN

Opada vodostaj rijeka i potoka, ekipe čiste putne komunikacije

Put prema naselju Tržac je prohodan

M. A. / Avaz.ba

15.5.2019

Čišćenja mulja sa puteva

Nakon prestanka kiše koja je neprestano padala dva dana, u Cazinu je došlo do laganog povlačenja Korane, Mutnice, Toplice i Horljave, koje su poplavile brojna naselja, putne komunikacije, mostove i poljoprivredna zemljišta. 

Zbog velikih poplava i aktiviranja novih i starih klizišta te činjenice da je došlo i do prodiranja vode u više od 40 stambenih i pomoćnih objekata, uslijedilo je proglašenje stanja prirodne nesreće u Cazinu. Iako je vodostaj Mutnice ovaj put dostigao neslavni rekord iz 2014. i iznosio 342 cm, prema nezvaničnim procjenama s terena, obim vode ovaj put je bio puno veći nego pet godina ranije. 

Nakon što se u utorak poslije podne smanjio intenzitet padavina, vodostaji rijeka, rječica i potoka koji prolaze kroz cazinska naselja počeo je opadati. Tako je vodostaj Mutnice danas manji čak za metar i iznosi 241 cm. 

Pripadnici Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice, JP ''Čistoća'' i ''Vodovod'', koji su stalno na terenu, rade na raščišćavanju putnih pravaca i saniranju nastalih klizišta. 

U Tržačkim Raštelima, gdje je u utorak bio obustavljen saobraćaj zbog izlijevanja Korane, danas se saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom, dok je u Tršcu kolovoz sada prohodan. 

Nakon što se u MZ Stijeni bila izlila rječica Horljava i poplavila most koji vodi prema naselju Vilenjača, u utorak je ovo naselje bilo odsječeno od ostatka mjesne zajednice. U utorak su na terenu u Stijeni bili prisutni i članovi Jedinice za podršku MUP-a USK s motornim čamcem, a cilj je bio prebacivanje stanovništva u potrebi s područja Vilenjače za Stijenu i nazad. 

Ovu cazinsku mjesnu zajednicu jučer je obišao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić da bi se uvjerio o stanju na poplavama ugroženim područjima. Nakon prestanka padavina, Horljava se povukla s kolovoza koji vodi od Stijene prema Vilenjači, čime je ovo naselje danas odblokirano. Nakon toga, cazinski vatrogasci su radili na sapiranju mulja i blata s kolovoza.

- Stanje na području Cazina je trenutno zadovoljavajuće i voda se polako povlači. Regionalni putevi su prohodni, a u naselju Tržačka Raštela promet je nešto otežan, jer je u funkciji samo jedna kolovozna traka. Ekipe ''Vodovoda'', ''Čistoće'', Vatrogasne jedinice i Direkcije za ceste su na terenu i uklanjaju posljedice poplava. 

Kao indirektna posljedica poplava pojavila su se nova klizišta, tako da imamo pet novih, a aktiviralo se i deset starih klizišta. Radimo na raščišćavanju lokalnog puta Podgredina – Vilenjača, gdje smo imali prekid saobraćaja te na regionalnim putevima u Tržačkim Raštelima i Tršcu. Čistimo i lokalne puteve koji su korišteni dok je bio poplavljen put u Tržačkim Raštelima, Tršcu i Stijeni. 

Imamo evidentirane štete na mostovima i kolovoznim trakama nastale od poplave, koja je na nekim mjestima odnijela i zaštitne ograde. Gradska komisija za procjenu šteta je na terenu i, kad uradi svoj posao, imat ćemo zvanični izvještaj o broju poplavljenih stambenih i pratećih objekata, kao i neke preliminarne rezultate. Građanima preporučujemo strpljenje, a vozačima da voze vrlo oprezno po putevima koji su bili poplavljeni ili na kojima ima još vode – rekao je Senad Ždralić iz Službe civilne zaštite grada Cazina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.