ZAJEDNIČKA IZJAVA Svjetski dan IDAHOT-a

Međunarodne organizacije i ambasade u BiH dale podršku borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije

Najjača, najsigurnija i najnaprednija društva su ona u kojima svi građani/ke mogu živjeti slobodno, bez straha od nasilja ili diskriminacije

S. D.
17.05.2019 13:48

Zgrada Delegacije EU: Podrška ljudskim pravima

Povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT), Delegacija Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu te ambasade Francuske, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Savezne Republike Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Švicarske te Velike Britanije u našoj zemlji potpisali su zajedničku izjavu podrške i solidarnosti s lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interseksualnim (LGBTI) osobama u Bosni i Hercegovini.

U pismu koje prenosimo u cijelosti se navodi:

- Svaki građanin/ka BiH – bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike – uživa sva prava i slobode utvrđene Općom deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima, uključujući pravo na zaštitu od diskriminacije i nasilje, kao i pravo na mirno okupljanje.

Najjača, najsigurnija i najnaprednija društva su ona u kojima svi građani/ke mogu živjeti slobodno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. LGBTI osobe u BiH, također, zaslužuju da se prema njima postupa s dostojanstvom i s jednakim poštovanjem, kao i prema njihovim sugrađanima/kama. LGBTI osobe moraju imati fer i jednake mogućnosti da u potpunosti aktivno učestvuju u bh. društvu.

Spremni smo podržati vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i organizacije civilnog društva i sve zainteresirane strane, u njihovim naporima da osiguraju zaštitu ljudskih prava i društvenu uključenost LGBTI osoba. Ljudska prava su univerzalna i jednako se primjenjuju na sve ljude.

Prva bh. povorka ponosa, najavljena za 8. septembar 2019. godine, predstavlja važnu priliku za institucije u BiH da pokažu svoju kontinuiranu predanost temeljnim ljudskim pravima za sve, uključujući i osiguranje zaštite LGBTI građana/ki. Pristup javnom prostoru i sloboda okupljanja od ključnog su značaja za unapređenje ljudskih prava svih članova bh. društva. Ova prava svim građanima BiH zajamčena su Ustavom i drugim zakonima.

Povorka ponosa je prilika za BiH – koja se ponosi time što je otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca/ki – da pokaže toleranciju i uvažavanje različitosti. Radujemo se što će svi javni dužnosnici, institucije i građani/ke BiH raditi zajedno kako bi osigurali da se ovaj događaj održi mirno, sigurno i dostojanstveno -  navodi se u zajedničkoj izjavi.

Komentari

NA VRH