VLADA

Borački zakon izazvao novu buru

Radna grupa tražila da premijer kroz rebalans budžeta osigura dodatnih 15 miliona KM, koliko nedostaje da bi se moglo početi s primjenom zakona na vrijeme

Borci u više navrata prava tražili na ulicama

Piše: A. NUHANOVIĆ

18.5.2019

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica izazvao je buru u Vladi Federacije BiH! Dok s jedne strane ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavljuje da će 1. jula zakon biti u primjeni, ministrica finansija Jelka Milićević tvrdi da to nije moguće.  

Prijedlozi i sugestije

Za borce je najvažnije da se s primjenom počne što prije, kako bi se konačno riješilo pitanje najteže kategorije, demobilisanih boraca.

- Stvoreni su uslovi da zakon stupi na snagu 1. jula. Radna grupa, u kojoj su predstavnici boraca, ministarstava finansija, pitanja boraca i Vlade, razmotrila je prekjučer sve prijedloge i sugestije koje su došle. Smatra i da su zahtjevi boraca i boračkih predstavnika opravdani i da zakon može stupiti na snagu u junu, a da se s primjenom može početi od 1. jula - kazao nam je jučer Bukvarević.

Istakao je i da je Radna grupa zaključila da premijer Fadil Novalić kroz rebalans budžeta treba osigurati dodatnih 15 miliona KM, koliko nedostaje da bi se moglo početi s primjenom zakona na vrijeme.

- Vodili smo se činjenicom da je Vlada prije dvije sjednice donijela zaključak i zadužila Federalno ministarstvo finansija i premijera da dodatnih 15 miliona KM prebace na račun Ministarstva za pitanje boraca. Mi imamo raspoloživih 12,5 miliona, tako da bi bilo obezbijeđeno 25 miliona maraka, koliko je potrebno za primjenu zakona – pojasnio je Bukvarević.

Navodi da bi Vlada FBiH na narednoj sjednici mogla donijeti prijedlog zakona te ga po skraćenoj proceduri uputiti u parlamentarnu proceduru.

- U junu imamo redovne sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda. Zastupnici i delegati imali bi vremena da se o zakonu izjasne, usvoje ga, te bi od 1. jula borci mogli početi primati svoje naknade – ističe Bukvarević.

On ističe da je u donošenju odluka Radne grupe učestvovao i predstavnik Federalnog ministarstva finansija, pomoćnik ministrice za budžet Alija Aljović, čime je pokazao da su izjave ministrice neopravdane.

Dvije prepreke

Milićević je u razgovoru za naš list kazala da „ni tehnički ni finansijski nije moguće da od 1. jula počne primjena zakona“.

- Tehnički je nemoguće jer se moraju izjasniti kantoni i Savez općina i gradova, pa ide javna rasprava. U svim razgovorima isticalo se da primjena zakona počne od 1. oktobra. To bi se moglo servisirati od onoga što ostane od 315 miliona koliko ima Ministarstvo boraca. Ali da ide od 1. jula je moguće. To je populistička poruka koja se šalje borcima - naglasila je Milićević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.