BIH

Dogovor za Mostar mora se postići

HDZ u ovom trenutku želi paketsko rješenje izmjena Izbornog zakona, kaže Kljako

Maksimalna podrška

Piše: M. SMAJKIĆ

21.5.2019

Predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni američkom administracijom, u protekla dva mjeseca predstavnicima političkih stranaka na brojnim sastancima jasno su dali do znanja da izbori u Mostaru moraju biti održani naredne godine.

Predstavnici devet političkih stranaka lani su bili usaglasili dva modela izbora gradskih vijećnika, nakon čega je cijela priča gurnuta u stranu.

Podrška Amerikanaca

- Istina je da je Američka ambasada veoma zainteresirana za dogovor u Mostaru i često razgovaraju s političkim partijama koje participiraju u pregovorima za Grad Mostar, pokušavajući da budu maksimalna podrška eventualnom dogovoru koji treba uslijediti. Istina je, također, da su iz SDA počeli sve glasnije govoriti o izborima u Mostaru po principu „jedan čovjek, jedan glas“ - kaže nam Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar.

Upravo je to, podsjeća on, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić prvi predložio, prije skoro tri godine na pregovorima o Mostaru, u rezidenciji tadašnje ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), kada su taj prijedlog, uprkos njegovoj vrlo kvalitetnoj analitičkoj argumentaciji, odbili iz HDZ-a i SDA.

Bitan dogovor

- Činjenica je, također, da bi, kada bi se gledali rezultati proteklih izbora u Mostaru i bilo koji od prijedloga SBB, probosanske partije imale većinu u Gradskom vijeću, a to znači i gradonačelnika. Sigurno je da HDZ u ovom trenutku želi paketsko rješenje izmjena Izbornog zakona i to je ono što nas čeka u narednom periodu kao dio probosanske koalicije. Mi u SBB-u smatramo da je vrlo bitno postići dogovor za Mostar, bio on dio paketa ili van njega, kako su nekad tvrdili zvaničnici HDZ-a - iznosi Kljako.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.