AKTUELNO

Dodik žestoko napao Radončića

Predsjednika SNSD-a iznerviralo što su predsjednici SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić u petak potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka

Dodiku zasmetao koalicioni dokument SDA, SBB-a i DF-a. Arhiv

Avaz.ba

20.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je sinoć kako "najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite" ne idu u pravcu da se brzo formiraju državne institucije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao kako to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropsku uniju, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.

On je kazao kako tome ne doprinosi inaćenje "ako ne bude ovo, neće ni to".

Predsjednik SNSD-a je naveo da odugovlačenje formiranja vlasti na nivou države "smara i ovdašnji narod i njegove izabrane predstavnike".

Dodik je kazao i kako političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije nisu imale problem kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, ali da su, s aspekta bošnjačkih predstavnika, viđene razne špekulacije i malverzacije, među kojima je i ona da lider SBB-a Fahrudin Radončić "opere" svoju savjest.



- On je govorio da nikada neće koalirati s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a sada odjednom hoće, pa izmisli neku priču o patriotizmu. Svi mi bismo trebali biti izdajnici, a oni tamo neka patriotska liga. Mi s tom ligom imamo dosta problema iz prošlosti i smatramo da je ono što oni organiziraju isključivo bošnjačka reprezentacija i to će se samo tako posmatrati i nikako drugačije - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su izabrani predstavnici konstitutivnih naroda potpisali zajedničku izjavu i napravili određenu podjelu resora u Vijeću ministara što je dobar osnov za formiranje vlasti, iako su "bošnjački predstavnici potpisali neke suprotne izjave".

- Samo se usložnjavaju ti problemi - rekao je Dodik.

Podsjetimo, lider SNSD-a Milorad Dodik je, nakon sastanka sa svojim koalicionim partnerima, predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, sredinom aprila prvi novinarima obznanio da se ime predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića spominjalo u kontekstu kandidata za ministra sigurnosti BiH. 

Žustrije reakcije zvaničnika iz RS uslijedile su tek nakon što su predsjednici SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić u petak potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Izjava patriotskog političkog bloka, među ostalim prioritetima, sadrži i hitnu aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u i napredak BiH u procesu integriranja u NATO-u kroz redovno usvajanje godišnjih akcionih planova (ANP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.