PROCESI Nastavljeno suđenje legendarnom generalu

Suđenje Dudakoviću: Ko je ubio Čedu Jeličića

Međutim, u svom svjedočenju kazala je da nema nikakva direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i njenog djevera Jovu, koji je bio s njim

M. AŠČIĆ
20.05.2019 13:03

Saslušanjem novog svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu 5. korpusa Armije RBiH.  

Njega Tužilaštvo BiH, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine na području Krajine 1995. godine.

Mara Jeličić svjedočila je danas na okolnosti ubistva supruga Čede Jeličića, koji je nestao u septembru 1995. godine u Bosanskom Petrovcu. Ona je u Sudu BiH ispričala da je do početka rata s porodicom živjela u Bihaću, ali da su nakon izbijanja sukoba došli u selo Vrtače kod Bosanskog Petrovca.

Ispričala je da su tu ostali sve do sredine septembra 1995. godine, nakon čega je ona s djecom otišla u Sanski Most. 

Ova svjedokinja je kazala da ih je do Sanskog Mosta odvezao suprug, koji se zatim vratio po invalidska kolica u Bosanski Petrovac, ali mu se otad gubi svaki trag.

Međutim, u svom svjedočenju kazala je da nema nikakva direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i njenog djevera Jovu, koji je bio s njim. 

Kazala je da ne zna ko je zapalio kuću u selu Vrtače.

Zanimljivo je da su od 16 optuženih samo dva advokata imala pitanja za ovu svjedokinju. Asim Crnalić, advokat Dudakovića, rekao je da ništa nije sporno u svjedočenju Jeličić te naveo da ona uopće ni ne zna ko je u bio njenog surpuga i ko im je zapalio kuću.

Sutkinja Željka Marenić upitala je svjedokinju je li se ona raspitivala o nestanku supruga, na što je ona odgovorila:

- Znam samo da su krenuli u Petrovac i da im se u Medenom polju gubi svaki trag.

Jeličić je odgovorila i na upit advokatice Marsele Bajramović, je li njen djever razmijenjen, ona je potvrdila da je to tačno.

Potvrdila je i da je njen suprug bio čuvar jednog motela u Bosanskom Petrovcu, ali da nije bio naoružan.

Komentari

NA VRH