PROCESI

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću: Mrdža nije znao gdje je vidio tijelo Jevrića

Održano suđenje generalu Dudakoviću. S. Saletović

Piše: D. B.

17.6.2019

Saslušanjem novih svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu 5. korpusa Armije RBiH.

Njega Tužilaštvo BiH, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine na području Krajine 1995. godine. 

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Radivoj Jevrić svjedočio je danas na okolnosti ubistva brata Dimitra Jevrića, koji je nestao u septembru 1995. godine. U Sudu BiH Jevrić je kazao da je do početka rata živio sa suprugom i dvoje djece u općini Laktuša. Kazao je tokom ispitivanja da je informaciju da mu je brat ubijen dobio od Milorada Mrdže te ističe da je u decembru 1995. godine, kada je bila razmjena tijela, prepoznao brata. Kako ističe, obdukcijom je utvrđeno da se radilo o prostrelnoj rani glave. 

Drugi svjedok današnjeg suđenja bio je Milorad Mrdža iz Bosanskog Petrovca. U selu Smoljani kod Bosanskog Petrovca živio je sve do septembra 1995. godine. Istakao je da je u tim selima bilo stanovništvo srpske nacionalnosti. Kazao je tokom ispitivanja da je on jedini vojnik koji je vidio tijelo Dimitra Jevrića. Međutim, u svom svjedočenju nije znao kazati je li ga vidio u dvorištu njegove porodične kuće. Dok, s druge strane, brat Dimitrijev je tokom svog svjedočenja kazao da je siguran da Mrdža zna koja je porodična kuća njegovog brata. 

Mrdža je, također, kazao da je samo prošao pored tijela te da je vidio samo ranu na leđima.

- Prepoznao sam ga jer sam ga poznavao lično, jer je vozio radnički autobus. Ne znam je li ulazna ili izlazna rana. Bila je na leđima i mislim da je to rana od metka - kazao je tokom saslušanja Mrdža. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.