PARLAMENT FBIH

Odbor za poljoprivredu Doma naroda dao saglasnost na program poticaja

Pedeset posto poljoprivrednika morat će ponoviti proljetnu sjetvu jer su ih ove godine zadesile poplave

Ilija Ilić. Fena

Fena

23.5.2019

Privremeni Odbor za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici dao je saglasnost na ovogodišnji program novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju da bi poljoprivrednici mogli dobiti sredstva.

- Program iznosi 68.700.000 KM i identičan je kao i u prošloj godini. Imali smo pritisak od poljoprivrednih proizvođača da damo zeleno svjetlo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da može nastaviti navedenu proceduru jer je Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma ranije dao saglasnost – izjavio je novinarima nakon sjednice predsjednik ovog odbora Ilija Ilić.

Podsjetio je da sredstva iz prošle godine ne mogu biti isplaćena dok se ne donese naputak o raspodjeli novčanih sredstava.

- Proizvodnja iz 2018. godine iznosi oko 800.000 KM i odmah nakon izrade programa o utrošku novčanih sredstava predstavnici Ministarstva će, kako su nam danas rekli, u što skorije vrijeme napraviti taj naputak. Mislimo da je to u narednih mjesec – rekao je Ilić.

Dodao je da će 50 posto poljoprivrednika morati ponoviti proljetnu sjetvu jer su ih ove godine zadesile poplave.

Realizacijom programa očekuje se da će doći do povećane ponude domaćim poljoprivrednim proizvodima uz poboljšanje kvaliteta zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda u skladu sa zahtjevima potrošača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.