NA DANAŠNJI DAN

Nikola Kopernik umro 24. maja 1543. godine

- 1956. u Švicarskoj je održan prvi Eurosong

Kopernik je tvorac heliocentričnog sistema i osnivač moderne astronomije

S. M.

24.5.2019

Na današnji dan 1543. godine umro je Nikola Kopernik, poljski astronom i matematičar. Kopernik je tvorac heliocentričnog sistema i osnivač moderne astronomije, autor djela "Kruženje nebeskih tijela". Svojim naučnim djelom stvorio je osnov za velika otkrića.

24. maja u svjetu su se desili i drugi zanimljivi događaji koje je zabilježila historija:

- 1844. godine pronalazač telegrafa Samuel Morse poslao je prvu telegrafsku poruku na udaljenost od 65 kilometara, iz Vašingtona u Baltimore.

- 1905. godine rođen je Mihail Šolohov, ruski književnik. Najbolje mu je djelo roman "Tihi Don" s temom rata i mira u sredini donskih kozaka u vrijeme Prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Godine 1965. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1933. je rođen Aleksandar Hristovski, makedonski pjesnik i prevoditelj. Njegova poznata djela su 'Konji na mesečini', 'Korija' i 'Kojče od Konjari'.

- 1940. godine rođen je Jozef Brodski (Joseph Brodsky) rusko-američki pjesniki i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine. Važnija njegova djela su 'Dio govora', 'Vodeni žig', 'Božićne pjesme'.

- 1941. rođen je američki pjevač i kompozitor Bob Dilan (Dylan), jedan od najpopularnijih muzičara 20. stoljeća. Demonstrirao je glazbenu univerzalnost, svirajući usnu harmoniku, gitaru, klavir.

- 1956. u Švicarskoj je održana prva Eurovizija na kojoj su sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska. Broj zemalja sudionica od tada neprekidno raste, a natjecanje je vremenom dobilo natjecatelje i s drugih kontinenata, poput Izraela, Maroka i Australije.

- 1999. godine počelo obilježavanje Europskog dana parkova inicirano od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na 'postanak' prvih europskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909. godine.

- 2001. godine 23 ljudi poginulo i više od 300 ozlijeđeno kada se urušila svadbena sala u Jerusalemu.

- 2015. godine matematičar i nobelovac Džon Naš (John Nash) i njegova supruga Alicia, po čijim životima je snimljen legendarni film 'Blistavi um', poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Nnjudžersiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.