HRVATSKA

Potpisan ugovor o plinofikaciji Rafinerije u Bosanskom Brodu

Preduvjet za smanjenje nivoa zagađenja zraka

Avaz

Avaz.ba

25.5.2019

U Slavonskom Brodu danas je potpisan ugovor o plinofikaciji Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, što je preduvjet za smanjenje nivoa zagađenja zraka s obje strane granice.

Snabdijevanje prirodnim plinom Rafinerije nafte Bosanski Brod obavljat će snabdjevač "Crodux plin" direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske, a plin će biti korišten isključivo za snabdijevanje rafinerije, prenose hrvatski mediji.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zahvalila predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu što je prepoznao vrijednost ovog projekta, ruskom ambasadoru u Hrvatskoj Anvaru Azimovu, vlastima Republike Srpske, kao i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ona je rekla je da ovaj ugovor potpisan nakon skoro tri godine rada i pregovora.

- O ovome sam više puta razgovarala sa čelnicima Ruske Federacije, ali i unutar Hrvatske i Republike Srpske - rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

Procjenjuje se da će se plinofikacijom Rafinerije u Bosanskom Brodu za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova.

Podsjetimo, prije deset godina novi ruski vlasnici obnovili su proizvodnju u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, bosanskohercegovačkom entitetu Republike Srpske. No, za stanovnike Slavonskog Broda u Hrvatskoj tada su počeli problemi s onečišćenim zrakom, zbog čega godinama protestiraju. Početkom januara u Rafineriji nafte Bosanski Brod počeo je planski kapitalni remont i proces neovisnog tehničkog ispitivanja opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.