RAZGOVOR

Ramazan je prilika da se malo stane nogom na loptu

Blago me nervira pretjerano insistiranje na iftarskim menijima, topama i somunima. To jeste dio ramazana, ali ni izbliza presudan

Mevludin ef. Dizdarević: Novi zenički muftija. D. Jurišić

D. PAŠALIĆ

25.5.2019

Muslimani širom Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem su dočekali najdražeg gosta - ramazan. Tim povodom razgovarali smo s hafizom Mevludinom ef. Dizdarevićem, novim zeničkim muftijom. U razgovoru za "Dnevni avaz", ef. Dizdarević kaže da moderna vremena nose svoje izazove za svaku tradiciju, pa i ramazansku.  

- Može se u džamiju ići pješke ili autom, svejedno je, iftar pripremiti u restoranu ili domu, manje je bitno. Presudno je šta obitava u srcu onoga ko to radi, a to je težnja za Allahovim zadovoljstvom. Ako toga ima, onda je i ramazan u skladu s tradicijom. Ako nema, tada ostaje prazna ljuštura bez sadržaja – kaže ef. Dizdarević.

 Može li se napraviti poređenje kako je ramazan izgledao prije u odnosu na danas?

- Promjena ima i neka ih. Danas imamo više iftara po restoranima nego u kućama. Restoranska ponuda postala je raznovrsna, ramazanski programi postali su kvalitetniji u sadržajnom i produkcijskom značenju. Mada, da budem do kraja otvoren, blago me nervira pretjerano insistiranje na iftarskim menijima, topama i somunima. To jeste dio ramazana, ali ni izbliza presudan.

 Zašto je ramazan važan za duh i zdravlje čovjeka?

- Savremeni čovjek živi nevjerovatno brzo i u toj brzini iz vida gubi istinske sadržaje života, koji daju presudnu boju i tonalitet ljudskoj egzistenciji. Stoga je ramazan prilika da se malo stane nogom na loptu, da se stavi sebe pred sebe i malo obavi svojevrsna inventura života.

 Šta savjetujete svim vjernicima, kako se ponašati i nositi s iskušenjima u danima posta?

- Ramazan ima svoja iskušenja, ali su iskušenja duše najveća. Naši su stari postili i radeći u čeličani na izlijevanju željeza, dok su kosili i žito vršili i post ih nije sprečavao u tome. Stoga su naša iskušenja dok sjedimo u kancelarijama i kućama sasvim beznačajna. Najteže je pod kontrolu staviti jezik, oči i uši, jer to je taj post koji je istinski izazov. To je istinski džihad i post koji je u osnovi vjernicima najteži.

 Koja je Vaša poruka muslimanima u BiH za ramazan? 

- Vjerujmo u dragoga Boga, Milostivog i Svemilosnog, radimo dobra djela, činimo dobročinstvo čovjeku i svijetu oko nas i čuvajmo dobre komšijske odnose. Ako smo bliži ljudima, ali onim stvarnim i nenašminkanim ljudima s ljudskim potrebama i nevoljama, vjerujte, bit ćemo bliži i dragome Bogu.

 Više pažnje posvetiti sebi i porodici

- Najvažnije je da više pažnje posvetimo sebi i porodici, da se prisjetimo koje su naše istinske potrebe kao cjelokupne ličnosti koja ima i naloge tijela, ali i naloge duha i duše. Samo tako ćemo biti ostvareni kao cjelovita ličnost. Samo tako ćemo biti bliži ramazanskom idealu uravnotežene ličnosti – kaže ef. Dizdarević.

Ramazan se ne smije svoditi na biološke vještine hranjenja

- Izazivaju mi nelagodu razni kuharski eksperimenti, savjeti nutricionista, ljekara i onih koji upućuju kako ispostiti ramazan, a da se ne ogladni. Kakav je ramazan ako se ne ogladni, kakav je uspjeh ako nema žrtve? Ramazan se ne smije svoditi na biološke vještine hranjenja i varenja, nego na duhovno sabiranje i vlastito preispitivanje – poručuje muftija zenički.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.