GOSTOVANJA

Mektić nije obišao mjesta ubistava naših policajaca, a sada hoće demonstracije

Čak i kada sam bio u pritvoru, a „Zelene beretke“ su tražile proteste, rekao sam: „Ne, sve mora da se riješi u institucijama sistema“, podsjetio je Radončić

Avaz.ba

25.5.2019

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku FACE TV-a urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića. 

Govoreći vrlo otvoreno o svim aktuelnim političkim pitanjima, sporazumu koji je SBB potpisao sa SDA i DF-om, formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, Radončić je odgovorio i na direktna pitanja o pozivu ministra sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića građanima da izađu na proteste pred bh. pravosudne institucije. 

Vrlo delikatno

- Gospodin Mektić je ministar kojeg ja nikada nisam htio komentirati, ali sada hoću. Taj čovjek kao ministar sigurnosti nije otišao na lice mjesta kada su ubijena naša dvojica policajaca na Alipašinom Polju i nije otišao na lice mjesto gdje je ubijen policajac u Suhodolu. Nije htio pomjeriti, da ne kažem šta, da ode na lice mjesta, a sada hoće da bude pred VSTV-om. Gospodin Mektić ima realne krivične prijave. Imao sam ih i ja, mnogo teže, i vi znate da nikada kao ministar sigurnosti nisam htio da progovorim niti jednu ružnu riječ na tužioce, sudije, VSTV, itd. Čak i kada sam bio u pritvoru, a „Zelene beretke“ su tražile da se izađe i demonstrira, ja sam iz pritvora rekao: „Ne, sve mora da se riješi u institucijama sistema“ - izjavio je Radončić.

Iznio je da neko ko je ministar sigurnosti ne smije i ne treba se baviti organizacijom demonstracija.

- To je stvar nevladinog sektora. Dalje, demonstracije pred zgradama Suda i Tužilaštva, VSTV-a, su nevjerovatno bezbjedonosno delikatne. Šta ako se to otme kontroli? Šta ako vam kriminalne grupe uđu među ljude koji su nezadovoljni, s nekim ili nečim i počnu da otimaju dokaze o ratnim zločincima. Govorim to hipotetički. Šta ako neko preskoči, a mi smo imali 2014. slučaj kada su ljudi zapalili kantonalne vlade, u Sarajevu, Tuzli, pokušali da zapale Predsjedništvo BiH, šta ako neko zapali zgradu Tužilaštva - objasnio je Radončić zbog čega ne podržava Mektićev poziv na proteste.

Sjećanje na 2014.

Na Hadžifejzovićevo podsjećanje na proteste građana 2014. godine, Radončić je potcrtao da su oni bili izazvani isključivo socijalnim nezadovoljstvom građana, glađu i lošom vlašću.

- Kao ministar sigurnosti tada sam samo rekao da policija ne smije da bije narod i zamolio demonstrante da se ne tuku s policijom – podsjetio je Radončić.

Ne treba Komšić izigravati regulatornu agenciju

Na upit Hadžifejzovića o tome kako je predsjednik DF-a Željko Komšić sinoć u emisiji rekao da ulazi u koaliciju kako bi „kontrolirao Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića“, lider SBB-a je, među ostalim, istakao:

- Zar vi mislite stvarno da ja koji sam proveo svaki dan rata u Sarajevu, koji ima tri šehida u familiji, da Izetbegović koji ima makar svog oca Aliju, koji je također bio svaki dan rata u Sarajevu, treba kao bošnjački politički faktor sa 200.000 mrtvih, s time da smo doživjeli genocide, da dozvolimo Komšiću da nas posmatra s balkona i govori: "Ovo smijete ovo ne smijete". To je nekorektno, pretenciozno i neću se na to osvrtati. Ono što dogovori bošnjački politički faktor, mi ćemo provesti i mislim da će to biti u najboljem interesu i Bošnjaka i Srba i Hrvata i ostalih, pa i gospodina Komšića koji nama može probati da izigrava regulatornu agenciju, ali vjerujte, ne mislim da ćemo mi na to pristati niti da za to postoji razlog. Previše smo mi patrioti da bi nama trebala regulatorna agencija – kazao je Radončić.

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.