FOČA

Pomoć Humićima ujedinila dobre ljude širom države

Po jednu ili dvije ovce za peteročlanu porodicu Humić izdvojili stočari iz Kozarca, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Travnika, Bugojna, Visokog, Sarajeva i Foče

Kada je novo stado stiglo u Humiće, Razija ostala u šoku

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

29.5.2019

Nevolja porodice Humić iz okolice Foče, kojoj su vukovi nedavno uništili veći dio stada ovaca od kojeg živi, ujedinila je ovčare od Krajine do Podrinja, pa je u selo Humići iznad Tjentišta stiglo novo stado sa 32 grla. Hajrudin je na liječenju u bolnici, a njegova supruga Razija Humić previše je potresena nakon gubitka zbog kojeg je ovisila i egzistencija porodice, pa joj vijest o vrijednom daru nije mogla odmah biti saopćena.

Briznula u plač

Kamion sa stadom parkiran je na rubu sela, a dobri ljudi, koji su inicirali akciju, najprije su je posjetili kako bi je obavijestili da će pokušati ublažiti njene brige. Nakon što je, na kraju, ugledala ovce na kamionu, briznula je u plač.

Razija s nenadanim gostima

– U šok sam pala kada su mi rekli da je stoka na kamionu. Šteta se desila, ali zahvaljujem dobrim ljudima na svemu što su mi učinili - kaže Razija Humić.

Akciju su inicirali komšije iz obližnjih Vojnovića Marko i Darko Paprica, vijest je putem društvenih mreža stigla u sve dijelove države, a po jednu ili dvije ovce za peteročlanu porodicu Humić izdvojili su stočari iz Kozarca, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Travnika, Bugojna, Visokog, Sarajeva i Foče.

Marko Paprica: Izuzetno lijep i human gest

– Drago nam je što smo uspjeli ovim ljudima vratiti volju u život. Hvala svim dobrim ljudima koji su podržali ovu akciju. U akciji su učestvovali ne samo Bošnjaci nego i pravoslavci i katolici, tako da mogu reći da je BiH zemlja dobrih ljudi, koje samo treba potaknuti – kaže Edin Mameledžija iz Turbeta kod Travnika, koji je sate proveo na točkovima kako bi prikupio stado i dovezao ga u Humiće.

Mameledžija: Sate proveo na točkovima

Da je ovo izuzetno lijep i human gest, smatra i Marko Paprica. - Kada bismo svi bili ovako humani, kada bi naši političari ovako radili, kada bi državu vodio jedan čovjek poput Edina, mi bismo bili mala Švajcarska – ističe Paprica.

Puno srce

Njegov brat Darko kaže da mu je srce puno, jer u pitanje je bila dovedena gola egzistencija ove porodice. - Mislim da je danas malo ljudi, a samo trebamo biti ljudi – dodaje Darko.

Darko Paprica: Samo trebamo biti ljudi

Dobit će i psa čuvara

Porodici Humić, koja se u selo iznad Tjentišta vratila prije 19 godina i obnovu kuće čekala u šatoru, bit će darovan i pastirski pas kangal, koji će čuvati stado od divljih životinja u kraju u kojem vukovi i medvjedi često nanose štetu stočarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.