SARAJEVO

Oglasio se KCUS: Kemal Dizdarević privremeno vraćen na posao

Ljekari, kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati ovu mjeru, mada su duboko razočarani

Kemal Dizdarević. Arhiv

L.Đ/Avaz.ba

28.5.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića, do okončanja parničnog postupka koji je u toku. Sud je cijenio da su razlozi donošenja privremenog rješenja izdržavanje maloljetnih članova porodice.

Ljekari, kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani odlukom Općinskog suda u Sarajevu. Ljekari s Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao.

KCUS je u prethodnom periodu informirao javnost da je Kemal Dizdarević već ranije dobivao otkaz ugovora o radu kojem su prethodili disciplinski postupci.

U vrijeme generalnog direktora prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića 2008.–2012. izrečene su dvije disciplinske i novčane kazne, dok je za vrijeme mandata prof. dr. Damira Aganovića 2012.–2014. Kemal Dizdarević dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine. 

Posljednji otkaz ugovora o radu prof. Dizdarević dobio je 26. oktobra 2018. godine.  

Razlozi za otkaze ugovora o radu, kao i disciplinske postupke su: nesavjesno, nepravovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS; povreda medicinske etike; fizički sukobi s radnim kolegama; rad u privatnoj praksi ilegalno, bez saglasnosti poslodavca, što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

U prilog navedenom govori činjenica da je prof. dr. Dizdarević od zasnivanja radnog odnosa 1994. godine do danas protiv KCUS-a vodio 10 tužbi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.