ODRŽANO PREDAVANJE

Bisel u Sarajevu: BiH i NATO imaju jake partnerske odnose

Predavanje na Internacionalnom univerzitetu je, kako kaže, njena četvrta prilika da ima ovakva javna obraćanja mladima u našoj državi

L.Đ/Avaz.ba

28.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Brigadni general Marti Bisel (Bissell), komandant NATO štaba u Sarajevu, održala je predavanje studentima u Sarajevu o temi "Zašto je proces NATO integracija važan za Bosnu i Hercegovinu".

- BiH ima jako partnerstvo s NATO-om koje traje od 2006. godine. BiH je tražila da se to partnerstvo produbi, odnosno da se aktivira MAP. Ja mogu reći da BiH i NATO imaju jake partnerske odnose. NATO je ponudio članstvo BiH jer je to zatraženo. Ni u jednoj državi ne postoji stopostotni konsenzus. Pitanje je demokratije, odnosno da li zemlja može ispuniti ono što je tražila -  kazala je Bisel.

Navela je kako BiH tek počinje raditi na onome što je neophodno za članstvo u NATO-u. Istakla je da BiH nije dostavila svoj godišnji nacionalni program, "to je zapravo kao da dolazite prvi dan u školu, a ne mogu vas ocijeniti jer niste dostavili ocjene i ono što planirate postići".

Poručila je kako NATO ostaje predan pomoći BiH na njenim reformskim putevima.

Predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je, kako kaže, njena četvrta prilika da ima ovakva predavanja na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.