SARAJEVO

Željko Komšić se susreo s Marti J. Bisel, komandanticom NATO štaba

Zahvalila na učešću Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru

Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

29.5.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se danas s Marti J. Bisel (Bissell), čelnicom NATO štaba Sarajevo.

Tokom razgovora član Predsjedništva BiH Komšić naglasio je da je BiH, kroz svoje zakone, strategije i druge usvojene dokumente, jasno definirala svoj odnos prema NATO-u te da u tom smislu podnošenje Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) predstavlja tehničko pitanje. 

To pitanje se sada politizira pod pritiskom određenih stranih utjecaja, a sve s ciljem sprečavanja daljnjih euroatlantskih integracija naše zemlje. Izrazio je i mišljenje da je punopravno članstvo BiH u NATO savezu pitanje od velike važnosti za našu zemlju, ne samo u smislu sigurnosti koje članstvo predstavlja već i u procesima reformi sigurnosnog i odbrambenog sektora, vladavini prava, te ekonomskog jačanja kroz strane investicije.

Generalica Bisel je u svom obraćanju naglasila nastavak predanosti NATO saveza u radu sa bh. institucijama, te izrazila nadu da će prvi ANP biti uskoro predat kako bi se međusobna saradnja unaprijedila. 

Sagovornici su podijelili zabrinutost o transnacionalnim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, ali i unutrašnjih problema, poput odlaska stanovništva, posebno mladih. 

Generalica Bisel je zahvalila na učešću Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru, u kojima daju značajan i zapažen doprinos.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.