REAKCIJA

Zvizdić: Jasna dijagnoza u kojim segmentima se BiH treba mijenjati

Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH

Denis Zvizdić. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

29.5.2019

Komentar o mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine dao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, koji je poručio da su iz Brisela poslate jasne poruke šta naša zemlja treba dalje činiti na putu eurointegracija.

- BiH je dobila jasne preporuke šta treba završiti na putu eurointegracija kako bi mogla napraviti naredni korak ka članstvu u Evropsku uniju. Te preporuke zasnovane su na standardima EU i ne mogu biti predmet nikakvih unutrašnjih kompromisa radi postizanja partikularnih političkih ili nacionalnih interesa - rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, to je ključna poruka, jer nema mjesta za modifikaciju evropskih standarda.

- Neće i ne može biti nikakve modifikacije utvrđenih jasnih evropskih načela, normativa i standarda, niti njihovog prilagođavanja političkim partijama ili pojedincima u BiH. Mišljenje Evropske komisije daje jasnu dijagnozu u kojim segmentima naša država ima obavezu da se mijenja ukoliko istinski svi želimo da postanemo punopravna članica EU - dodao je Zvizdić.

Poručio je da je mandat Vijeća ministara bio zasnovan na ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak BiH na putu EU integracija.

- Mi smo u protekle četiri godine završili sve ključne zadatke, realizirali smo oko 90 posto na državnom nivou, a, inače, kumulativno, zajedno s entitetima, skoro dvije trećine aktivnosti koje smo definirali u Reformskoj ekonomskoj agendi. Odgovorili smo na izuzetno zahtjevan i kompliciran Upitnik sa oko četiri hiljade pitanja, skoro 30 hiljada stranica, što predstavlja najzahtjevniju i najkompleksniju fazu na putu evropskih integracija – kazao je Zvizdić.

Podsjetio je da su usvojene i ključne državne strategije, kao što su okvirna energetska strategija, Transportna strategija BiH, te poljoprivrede i zaštite okoliša. Deblokirano je više od 400 miliona eura IPA sredstava, kazao je, između ostalog, Zvizdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.