SARAJEVO

Vlada FBiH usvojila Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava

Poljoprivrednici najavili da će održati proteste

N. Čeremidžić

N. Čeremidžić

30.5.2019

Vlada FBiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ''Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu'' u iznosu od 68 miliona i 700 hiljada KM, kazao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ''Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - poticaj za veterinarstvo'' u iznosu od 2,5 miliona maraka.

Nezadovoljni zbog neisplaćenih poticaja, poljoprivrednici FBiH najavili su da će danas na sastanku odlučiti hoće li održati proteste, ranije najavljene za 10. juni. 

Resorni ministar je kazao da je kontrolama utvrđeno da oko 50 posto onih koji su koristili poticaje nisu ispunjavali uvjete za to. To navodi i kao jedan od razloga za kašnjenje isplate poticaja.

Vlada Federacije BiH je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji je, po skraćenom postupku, predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić.

Kako je istaknuto u mišljenju Vlade, predložene izmjene i dopune Zakona direktno utječu na pripadajuće prihode kantona, smanjujući njihov udio u raspodjeli prihoda od direktnih poreza za finansiranje funkcija kantona sa 51,48 na 51 posto. To iziskuje saglasnost svih kantona za smanjene njihovog udjela u raspodjeli, jer se na ovaj način direktno umanjuju njihovi prihodi.

Ta sredstva bi, prema prijedlogu, bila preraspoređena Gradu Bihaću u omjeru od 0,20 posto i Općini Velika Kladuša u omjeru od 0,03 posto za saniranje ekonomske štete uzročene migrantskom krizom u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Prijedlog zakona, stav je Vlade, zahtijeva redovnu parlamentarnu proceduru razmatranja i eventualnog usvajanja.

S ciljem poticanja društvene brige i svijesti javnosti o pravima i potrebama djece, posebno o položaju djece bez roditeljskog staranja, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela odluku o utvrđivanju novčanih iznosa koji će biti naplaćivani tokom oktobra 2019. godine na teritoriji Federacije BiH za "Dječiju sedmicu".

Kako je precizirano odlukom, dodatnih jedan posto bit će naplaćivano na cijene voznih karata u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, na ulaznice za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe, te na nosače slike i zvuka.

Usvojen je i ovogodišnji Bilans energetskih potreba FBiH kojim je planirana proizvodnja uglja u Federaciji BiH od 8.193.180 tona, a potrošnja 7.949.380 tona, električne energije od 9.147,24 GWh, a ukupna potrošnja od 8.004,90 GWh, plasman naftnih derivata od 1.050.000 tona i Plan uvoza i potrošnje prirodnog plina za 2019. godinu od 180.913 hiljada kubnih metara, čime bi količine svih energenata bile dovoljne da zadovolje potrošnju u Federaciji BiH.

Danas je usvojen izvještaj o dodijeljenoj držаvnoj pоmоći u Federaciji BiH za 2018. godinu, čija je ukupna vrijednost iznosila 148.885.187 KM i informacije o poplavama i klizištima koje su u maju ove godine pogodile neka područja Federacije BiH, te o stanju i mjerama za poboljšanje stanja sigurnosti prometa na cestama.

Kroz današnju izmjenu Odluke o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih razvoju turizma u Federaciji BiH, Vlada FBiH je odobrila 50.000 KM kao podršku sanaciji Titove pećine u Drvaru.

Federalnom ministarstvu kulture i sporta odobreno je izdvajanje sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu za finansiranje programa i projekata četiri kulturna društva u ukupnom iznosu od 200.000 KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.