ODLUKE

Uvažena tužba: Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu "Buk Bijela"

Izgradnja hidroelektrane nije započeta u roku od četiri godine od njenog izdavanja

Projekt. Ilustracija

L.Đ/Avaz.ba

30.5.2019

Okružni sud Banja Luka donio je presudu kojom se uvažava tužba Aarhus centra u BiH protiv rješenja o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za hidroelektranu "Buk Bijela“ na rijeci Drini, a koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS 13. maja 2018. godine.

Aarhus centar je podnio tužbu u junu 2018. godine zbog proceduralnih nedostataka rješenja o obnovi ekološke dozvole. 

Osim što investitor, "Elektroprivreda RS“, nije u zakonskom roku zatražila obnovu ekološke dozvole, Ministarstvo je trebalo poništiti prethodnu dozvolu s obzirom na to da izgradnja hidroelektrane nije započeta u roku od četiri godine od njenog izdavanja. Umjesto toga, u maju 2018. godine izdato je nezakonito Rješenje o obnovi ekološke dozvole, saopćeno je danas iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Također, dodaju da ni javne konsultacije nisu održane u skladu sa Arhuskom i ESPOO konvencijom kako ni u Bosni i Hercegovini, tako ni u Crnoj Gori. Javne konsultacije održane 2012. godine bile su slabo oglašavane, a komentari koje su dostavile nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nisu uzeti u obzir. 

Za najnoviju verziju projekta HE "Buk Bijela“, u studiji procjene uticaja na životnu sredinu tvrdi se da uticaja na rijeku Taru neće biti. Te tvrdnje, smatraju u Koaliciji za zaštitu rijeka, ne potkrepljuju nikakvi dokazi, niti je o njima raspravljano u toku konsultacija. S obzirom na to da je Tara glavna pritoka Drine i da bi akumulacija dosegla crnogorsku granicu, neizbježno je da će se neki uticaji pojaviti što je spomenuta studija trebala da procijeni.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.