PROCESI

Goranu Salihoviću će suditi Kantonalni sud Sarajevo

Prema optužnici, Salihović je budžetska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u kafanama, na iće i piće

M. AŠČIĆ

31.5.2019

Nakon što se Općinski sud u Sarajevu proglasio nenadležnim za postupak protiv Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i spis odlučio vratiti Sudu BiH, saznajemo da će postupak preuzeti Kantonalni sud Sarajevo.

Salihovića Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja dok je rukovodio Tužilaštvom BiH, a 2017. godine je pravomoćno smijenjen s ove pozicije.

No, Državni sud je u januaru donio odluku da, nakon potvrđivanja optužnice, predmet prebaci Općinskom sudu Sarajevo zbog nespristrasnog suđenja. No, Općinski sud se prije nekoliko dana, iako mjesecima nije zakazivao suđenje, proglasio nenadležnim.

Prema informacijama „Avaza“, ovo rješenje još nikada nije stiglo na adresu Suda BiH, ali je ova pravosudna institucija shvatila grešku i odlučila da će, kada spis stigne, postupak prebaciti u Kantonalni sud u Sarajevu, koji je i nadležan za ovaj slučaj, s obzirom na zaprijećenu kaznu zatvora.

Optužnica Tužilaštva BiH, koju je sada preuzelo Tužilaštvo KS, tereti Salihovića da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM reprezentacije. Prema optužnici, on je budžetska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u kafanama, na iće i piće.

Istraga protiv Salihovića je trajala godinama, a na početak suđenja čeka se već šest mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.