KOLUMNA

Puls sedmice: Galamdžije bez pokrića

Kažu da je jedna od naznaka Sudnjega dana kada skorojevići i nikogovići umisle da su neki faktor

Piše: Dženana BUREK

1.6.2019

Ne znam, Senade. Ne znam. Jedno, drugo, treće pitanje. Koalicija, ljevica, MAP, vlast na državnom nivou, SDP, SPD, Čović, Dodik, Lagumdžija, Radončić, Nikšić, Izetbegović. Ne znam, Senade, ne znam.

Tako je zvučao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervjuu kod Senada Hadžifejzovića prošle subote. Zalud se Hadžifejzović trudio iscijediti odgovor(e).

Ni trunke državničkog stava

Za ukupan umjetnički dojam dodajte tome slijeganje ramenima, okretanje na stolici, mahanje rukama i jeftine čaršijske trikove. Da, jeftine. Mjesto im je na ulici i u kafani, a ne u ozbiljnoj emisiji u kojoj se od takvog gosta očekuje barem trunka državničkog stava.

Predsjedniče Komšiću, Vašim rječnikom rečeno, evo ne znam. Ako toliko NE ZNA član Predsjedništva BiH o unutrašnjim, vanjskim, političkim, strateškim pitanjima po građane koji su Vas izabrali i državu koju vodite, živo me zanima šta i kako govorite onima s kojima se morate „hrvati“ za stvari o kojima ovisi naša i budućnost naše djece.

Zamislite bilo kojeg svjetskog lidera ovako nespremnog, površnog i nedorečenog u jednoj od najgledanijih TV emisija. Nije to čak više ni jeftini populizam, po kojem je Komšić nadaleko poznat. Vrlo je neozbiljno i neodgovorno i nameće pitanje stvarnog znanja i nepostojanja stava čovjeka na vrlo odgovornoj i časnoj poziciji u Predsjedništvu BiH.

Da jedan od lošijih intervjua ne bude zaboravljen preko noći, pobrinuli su se naši duhoviti sugrađani na društvenim mrežama. Peke, ako Vam je to bio cilj. Ako nije, „Ma, hajte, molim vas“, uozbiljite se. I uhvatite konkretnog posla. Vrijeme Vam je bilo još u prošlom mandatu...

Sagledajmo svu apsurdnost situacije

Kad smo već kod populizma, kako zaobići Dragana Mektića? Ova opskurna persona, galamdžija bez pokrića, koji misli da se simpatije javnosti mogu dobiti vulgarnim tvitovima, vrijeđa inteligenciju, funkciju koju obavlja i pri tome misli da je mangup.

Krenimo (ne)redom.

Twitter ministar (ne)sigurnosti, kojeg savjetuje ratni čuvar logora u kojima su mučeni vlasenički Bošnjaci Radenko Stanić, pozvao je građane da se okupe ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Sarajevu i izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u bh. pravosuđu. Pogledajte svu apsurdnost situacije u kojoj jedan ministar, član Vlade jedne države, čovjek na visokoj državničkoj funkciji, čovjek iz izvršne vlasti, poziva na proteste.

Pred manjom grupom građana održao je Mektić jeftin i loš politički govor. Ne treba nama on govoriti kakvo je stanje u bh. pravosuđu. Ima puno pametnijih koji se bave time i dolaze iz Brisela.

Svađao se kasnije na Twitteru, pokušavao objasniti šta je pisac htio reći. Zanimljiv je stav jednog tviteraša koji mu je poručio: Proveo si i par godina kao ministar pa nikakvih rezultata, a fino se zaradilo pa se sad trudiš pred kraj mandata da te narod zapamti po nečemu.

Deklarativne i licemjerne „borbe“

Ostat će poznat i po nemiješanju u svoj posao – problem s migrantima. Iako su migracije i migranti u isključivoj nadležnosti ministarstva kojim on neuspješno rukovodi, sav teret ovog problema prebacio je na lokalne vlasti, koje ga svakodnevno zbog toga pozivaju na odgovornost. Na proteste u Bihaću zbog migrantske krize Mektić nije otišao.

Ostat će poznat i po svojoj deklarativnoj i licemjernoj „borbi“ protiv nepotizma i korupcije, nakon što je pozapošljavao rodbinu i prijatelje još dok je bio na čelu Službe za poslove sa strancima BiH. Ovaj glumac za ljudska prava, istraživale su kolege, zaradio je za vrijeme službovanja u toj instituciji 430.800 KM po osnovu plaća, a s naknadama za odvojeni život ta cifra premašuje pola miliona KM.

Ostat će poznat i po etničkom čišćenju svog kabineta. U njegovom četverogodišnjem mandatu zaposleno je 20 Srba i jedan Bošnjak, stoji u pismu uposlenika ministarstva na čijem je čelu, koje je ovih dana upućeno medijima.

Nije Mektić nikada ništa učinio ni da spriječi orgijanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu koji je, još jedan apsurd, upravo u dokumentu njegovog ministarstva proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Kažu da je jedna od naznaka Sudnjega dana kada skorojevići i nikogovići umisle da su neki faktor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.