PODACI Danas se obilježava Svjetski dan bez duhanskog dima

Od posljedica pušenja u BiH godišnje umre 8.000 osoba

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana objavljen krajem aprila 2018., a nije poznato kada će se naći u Parlamentu FBiH

Piše: A. Č.

U FBiH živi pola miliona pušača


Svjetski dan bez duhanskog dima obilježava se danas, a podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH o broju onih koji stalno konzumiraju cigarete su poražavajući.  

Od 1.087.993 punoljetna stanovnika u FBiH, 44 posto ili 478.717 njih su stalni pušači. Čak 56,3 posto muškaraca i 31,6 posto žena prosječno konzumira iznad 16,9 cigareta dnevno.

Prema podacima Udruženja PROI, od posljedica pušenja u BiH godišnje umre više od 8.000 osoba. 

Iako je Federalno ministarstvo zdravstva krajem aprila prošle godine objavilo nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, nije poznato kada će se on naći u Parlamentu FBiH.

- U junu 2018. Ministarstvo je prijedlog poslalo Parlamentu na razmatranje. Sada je do njih kada će ga staviti na dnevni red i razmatrati – rekao je Zlatan Peršić, portparol Ministarstva.

Predloženim dokumentom uvodi se potpuna zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, javnom prijevozu, ali i u automobilima ako se u njima voze maloljetne osobe. Predviđene su i stroge novčane kazne za prekršitelje koje se kreću od 100 do 10.000 KM. 

Cilj novog zakona, kako ističu stručnjaci, jeste unapređivanje zdravlja ljudi, jer svako ima pravo na zdravlje i zdravu životnu sredinu bez duhanskog dima. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na