POSJETE

Džaferović na 14. samitu Organizacije islamske saradnje

Šefik Džaferović u posjeti Saudijskoj Arabiji. Predsjedništvo BiH

Lj.S./Avaz.ba

1.6.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović predvodio je delegaciju naše zemlje na 14. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), koji je održan u Meki, u Saudijskoj Arabiji, saopćeno je iz Predsjedništva.

- Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača u Organizaciji islamske saradnje, koja okuplja 57 država članica. OIC time predstavlja najmasovniju svjetsku organizaciju nakon Ujedinjenih naroda. U završnom kominikeu samita usvojen je i zaključak o BiH, kojim je potvrđena solidarnost s državom BiH i narodom naše zemlje - navodi se.

Ističe se da su na samitu pozvani politički lideri u našoj zemlji da udruže snage i zajedno ubrzaju reformske procese koji vode ka izgradnji bolje budućnosti za BiH i njen narod.

- Zaključkom samita sve države članice Organizacije islamske saradnje pozvane su da intenziviraju saradnju s BiH te da naročito intenziviraju ekonomske veze s našom zemljom. Džaferović je u Meki dočekan uz najviše državničke počasti, čime je našoj zemlji ukazana posebna čast, s obzirom na status posmatrača - kaže se u saopćenju.

Dodaje se i da je član Predsjedništva BiH tokom samita imao niz bilateralnih susreta, a zajedno s ostalim šefovima država je prisustvovao sehuru koji je organizirao kralj Suadijske Arabije Salman ibn Abdulaziz.

U delegaciji BiH su bili Senahid Bristrić, ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića, i Dragoljub Reljić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.