POSEBNA SIMOLIKA

Iftar "Bošnjaci na Drini" okupio nekoliko hiljada postača

Manifestacija u duhu ramazana i islama

E.Sk

1.6.2019

Konjević Polje:  Manifestacija "Bošnjaci na Drini" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nekoliko hljada postača iftarilo je u Konjević Polju na tradicionalnoj manifestaciji "Bošnjaci na Drini". Mjesto nosi posebnu simboliku jer se u Konjević Polju na neki način stapaju općine Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica u kojima je u periodu od 1992. do 1995. godine počinjen genocid nad civilima bošnjačke nacionalnosti.  

Oficijelni dio programa počeo je recitacijom pjesme Alekse Šantića "Ostajte ovdje" koju je interpretirao glumac Irfan Kasumović.

Potom je jedan od organizatora iftara Azmir Husić istakao kako se u Konjević Polju prelijepa manifestacija "Bošnjaci na Drini" organizira po četvrti put i da će se i naredne godine nastaviti s tradicijom okupljanja Bošnjaka na Drini.

- Pokazujemo da nam je stalo do Podrinja i tako treba ostati. Imali smo problema s kišom. Jedan dio Tuzle su pogodile poplave i nije došlo pet autobusa. Međutim mi koji smo ovdje ćemo zajednički iftariti i nadam se sačuvati tradiciju i svih narednih godina – kazao je Husić.

Iftaru "Bošnjaci na Drini" prisustvovali su predstavnici političkih stranaka, ministara i predstavnika Bošnjaka u institucijama države i entiteta. Ulemu je na iftaru u Konjević Polju predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, a na mjesto iftara pristizali su Bošnjaci iz svih krajeva Podrinja i sjeveroistočne Bosne.

- Poštovano braćo i seste, dragi postači, uvaženi zvaničnici selamimo vas u našem lijepom Konjević Polju. Posebno selamimo naše povratnike, djecu koji su u svom zavičaju. Selamim i našeg brata Azmira Husića koji je u istrajan u namjeri da se okupljamo na ovom mjestu, ali i sve one koji pomažu ovaj iftar – rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Pred sami akšam-namaz postače je svojom pjesmom zagrijao Armin Muzaferija. Inače iftari su pripremani cijeli dan na tradicionalni bosanski način, a organizator je uložio maksimalne napore da manifestacija protekne u duhu ramazana i islama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.