NEPOGODE

Poplave za četiri dana ojadile najmanje 220 porodica

Osim u kuće, voda prodrla u barem stotinu garaža, podruma, štala i drugih pomoćnih objekata, poplavila desetine hektara poljoprivrednog zemljišta

Samo u Doboj-Jugu poplavljeno stotinu kuća

Piše: M. R. S.

3.6.2019

Poplave koje su ovog mjeseca zadesile tri kantona, za četiri su dana ojadile barem 220 porodica, a šteta je milionska.  

Kuće prioritet 

Iz informacije Federalne uprave civilne zaštite o poplavama i klizištima u maju vidljivo je da je samo na području općine Doboj-Jug bilo poplavljeno stotinu kuća, u Bosanskoj Krupi i Cazinu po 40, na desetine u Usori, kao i u Sanskom Mostu.  

U osam općina na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog izlijevanja nekoliko rijeka. Samo u Sanskom Mostu bilo je 15 poplavljenih naselja.

Osim u kuće, voda je prodrla u barem stotinu garaža, podruma, štala i drugih pomoćnih objekata, poplavila desetine hektara poljoprivrednog zemljišta i nekoliko većih preduzeća. Između ostalog, bila su zatvorena četiri mosta u Cazinu, nekoliko lokalnih cesta u Bosanskoj Krupi, evakuirano je nekoliko porodica.  

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kazao nam je da su općinske komisije za procjenu šteta još na terenu, tako da se još ne zna tačan broj porodica čije su kuće oštećene, a ne zna se ni tačan iznos štete. Ipak, procjenjuje da je ona milionska.

- Nijedna se šteta neće moći namiriti u stopostotnom iznosu, niti je ikad mogla, ali će se barem ublažiti. Pomoći će svi nivoi, općine, kantoni i Federacija. Najveća je šteta na infrastrukturi, mostovima, putevima. Ali, prioritet će biti kuće – rekao je Solak.

Dizali namještaj

Dodao je da se voda brzo povukla iz objekata, tako da su se svi vratili svojim kućama.

- Šteta je i manja nego što je mogla biti, jer smo na vrijeme upozorili na poplave, tako da su ljudi mogli dići namještaj, skloniti stvari i slično – stava je Solak.

Do kada strahovati  

Prema informaciji FUCZ-a, do poplava je došlo nakon topljenja snijega praćenog jakim kišama, pa je vodostaj rijeka naglo porastao. No, pitanje je do kada će građani u BiH strahovati od svake jače kiše i svakog maja.

Solak tvrdi da se dosta toga uradilo na saniranju i produbljenju korita te gradnji nasipa, ali da s tim treba nastaviti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.