DRUGI DAN BAJRAMA

U Mostaru obilježen Dan šehida

Fena

5.6.2019

Posjetom šehitlucima danas je u Mostaru obilježen Dan šehida, a službene delegacije iz javnog i društvenog života, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata cvijeće su položili na centralnim mostarskim šehitlucima uz Vučjakovića džamiju. 

Obilježavanje Dana šehida počelo je učenjem hatme koju su proučili mostarski imami, a prigodnim govorom prisutnima se obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović, saopćio je Medžlis Islamske zajednice Mostar.

- Posjeta haremima u našoj tradiciji je preporučena sunetom poslanika Muhammeda, a. s., da dolazimo i da zijaretimo naše umrle, da bismo uzimali poruku iz minulih vremena, da bi se čovjek podsjećao na ovozemaljsku prolaznost - kazao je muftija.

Podsjetio je kako su se šehidi u najsudbonosnijem vremenu odazvali zovu zavičaja, rodne grude i iz ljubavi prema domovini te se digli da je brane od dušmanskih nasrtaja.

- Ova činjenica nas podsjeća na to šta su istinske vrijednosti života. Oni su dali svoje živote za vrijednosti koje nisu potrošive. Nema ovozemaljske mjere kojom se može izmjeriti ljubav prema domovini, ljubav prema vjeri, prema narodu. To znaju samo srca koja su bila nadahnuta vjerom i zato uvijek s takvim osjećanjima treba da ulazimo na naše šehitluke - poručio je ef. Dedović.

Nakon posjete šehitlucima muftija je u Studentskom hotelu upriličio prijem za članove šehidskih porodica i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.