ISTRAGE

''Avaz'' saznaje: Inspektor SIPA-e Pandža sutra na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

M. AŠČIĆ

5.6.2019

Marko Pandža, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dobio je zvanično poziv da bude ispitan u aferi „Alešević“ u Tužilaštvu BiH, potvrđeno je ''Avazu'' iz više izvora.

Privremeno suspendiran

Pandža je trebao biti ispitan još prije dvije sedmice, ali zbog interne istrage u SIPA-i, koja je rezultirala time da se on privremeno suspendira s posla do okončanja postupka, sve je prolongirao za sutra.

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH donijelo i naredbu da mu se uzme telefon i ova procedura je u toku, a on je pozvan u Tužilaštvo u svojstvu osumnjičenog.

Podsjećamo, Pandža se u aferi „Alešević“ spominje da je uzeo mito i trgovao krivičnim istragama, a Tužilaštvo BiH već je formiralo predmet da bi sve navode provjerilo.

Riječ je o predmetu u kojem je Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, preko inspektora SIPA-e Marka Pandže tražio da mu ubrza predmet u Tužilaštvu KS, a zauzvrat je Pandži navodno dao 2.000 KM. Internet portal Žurnal objavio je snimak na kojem se vidi i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, za kojeg tvrde da je umiješan u ove koruptivne radnje.

Sve demantirao

No, Tegeltija je demantirao sve navode iz snimka i teksta Žurnala da je bilo šta urgirao i posredovao.

Alešević i Tegeltija već su dali izjave u Tužilaštvu.

Ova afera već danima potresa bh. pravosuđe, zbog čega je bila zatražena i Tegeltijina suspenzija s pozicije predsjednika VSTV-a BiH. No, takav zahtjev Ureda disciplinskog tužioca je odbačen kao nedopušten.

Na ovu odluku postoji pravo žalbe, ali je nepoznato hoće li se disciplinski tužilac na nju žaliti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.