TRAVNIK

Sjećanje na šehide Krajine i srednje Bosne

Delegacija temeljnih boračkih organizacija položila cvijeće

M.Al.

5.6.2019

Dan šehida u Travniku

Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju u Travniku, gdje su ukopani šehidi 7. korpusa iz Krajine i srednje Bosne, danas je obilježen Dan šehida.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, imami s područja Medžlisa IZ Travnik i imami  iz krajiških općina, predvođeni muftijom travničkim Ahmedom ef. Adilovićem i muftijom banjalučkim Nusretom ef. Abdibegovićem, proučili su Jasin za duše bosanskih šehida.

- Centralno šehidsko mezarje u Travniku ima jednu posebnu simboliku jer ovdje je ukopano blizu 600 šehida iz 40 općina, iz svih krajeva BiH, a najviše iz krajiških općina Prijedor, Sanski Most i Ključ. Isto tako ovdje su šehidi iz velikog broja općina s područja Federacije BiH. Ono što nas duži kao ljude koji njeguju tradiciju Armije Republike BiH jeste obilježavanje Dana šehida – kazao je Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza RVI SBK.

Za brojne članove šehidskih porodica koji su danas došli u Travnik, nakon obilježavanja Dana šehida i podne-namaza, priređen je ručak u Centru za kulturu općine Travnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.