SKANDAL

Višća: Na djelu je razbijanje države BiH

Sistem pukova najlošije definirani i provedeni dio reforme odbrane BiH, Mašović je postupio u skladu sa zakonima i pravilima, kaže Hamza Višća

Višća: Potrebna i podrška NATO-a. Arhiv

Piše: M. KUKAN

7.6.2019

Vojnopolitički analitičar Hamza Višća, komentirajući jučerašnji skandal na Palama gdje su na ulazu u kasarnu na tabli postavljena obilježja i ime odavno već ugašene Vojske Republike Srpske (VRS), ocijenio je u izjavi za "Avaz" da je sistem pukova najlošije definirani i provedeni dio reforme odbrane BiH. 

- To se od samog početka koristi za razbijanje jedinstvenih oružanih snaga. U tom svjetlu treba posmatrati i najnoviji izliv nacionalističkih ideja. Dio je to organiziranog i vrlo dobro orkestriranog ataka na institucije BiH, a posebno na euroatlantske integracije naše zemlje. General Senad Mašović je postupio u skladu sa zakonima i pravilima, ali ne treba izostati politička podrška nadležnih i Štaba NATO-a u BiH – kaže Višća.

Podsjetimo, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović izdao je naređenje da sve lokacije OSBiH budu obilježene u skladu s Pravilom službe i odlukom Predsjedništva BiH.

General Mašović: Izdao naredbu. Arhiv

Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo da je tabla na ulazu u kasarnu „Miloš Obilić“ na Palama oskrnavljena dodavanjem imena i simbola bivše VRS. 

- Kontrolom je identificirano više lokacija koje nisu obilježene u skladu s tačkama 74 i 75 Pravila službe OSBiH - navedeno je u saopćenju MOBiH te istaknuto da će Zajednički štab OSBiH nastaviti s kontrolama kako bi bile otklonjene nepravilnosti.

Tabla na ulazu u kasarnu „Miloš Obilić“ na Palama oskrnavljena dodavanjem imena i simbola odavno ugašene VRS. Avaz

 Indikativno je da je RTRS samo tri dana prije ovog incidenta na svoj način izvijestio o tobožnjem „skandalu da su Vojnici Trećeg RS puka natjerani da skinu obilježja te jedinice, amblem s krunom Nemanjića“. Sve se dešava i nakon nedavnih tenzija koje je podigao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka da na sljedećem obilježavanju „više od polovine stroja bude obučeno u uniforme Vojske RS“. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.