STAVOVI

Murtezić o Tegeltijinom slučaju: Ne treba dovoditi u sumnju i pod lupu svaku odluku pravosudnih institucija

Podrška članova VSTV-a nije bila u smislu da Tegeltija nije kriv, njihov stav je bio da sve to treba ispitati

Avaz.ba

7.6.2019

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i nekadašnji glavni disciplinski tužilac, komentirao je danas novinarima u Sarajevu odluku Disciplinske komisije VSTV-a BiH da odbaci tužbu protiv Milana Tegeltije.

Istakao je da je vrlo nezgodno kada se svaka odluka pravosudnih institucija u BiH dovodi pod lupu.

Na novinarsko pitanje o međusobnim prijateljskim vezama i koliko to utječe na odluke, Murtezić je odgovorio:

-  Do sada nije bilo neke pritužbe, a da nije imala svoj epilog ko god je bio na čelu Ureda disciplinskog tužioca i Tužilaštva BiH. Mislim da su te priče preuveličane. Mi se svi poznajemo, upućeni smo na saradnju s VSTV-om. Ne treba dovoditi u sumnju i pod lupu svaku odluka bilo kojih naših institucija.

Komentirao je i podršku koju su članovi VSTV-a uputili Tegeltiji.

- Podrška članova VSTV-a nije bila u smislu da Tegeltija nije kriv. Njihov stav je bio da sve to treba ispitati, da ne treba donositi odluke bez valjanog postupka. Sad smo u tom postupku - odgovorio je Murtezić.

Prokomentirao je i nezadovoljstvo građana zbog ovog slučaja.

- Razumljiva je situacija kako građani sve vide. VSTV radi svoj dio posla, a i Ured disciplinskog tužioca. Pozivam javnost da objasnimo kako teče postupak, da svaka strana ima pravo da iznese svoj stav. A to je strogo formalni postupak gdje se moraju poštovati svi procesni zahtjevi da bi se zaštitile obje strane u postupku - rekao je Murtezić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.