PRAVNA DRŽAVA

Arben Murtezić za "Avaz": Na početku smo dugog i teškog puta vraćanja povjerenja u pravosuđe

Niko ne može poreći da je povjerenje građana u pravosuđe na vrlo niskom nivou, rekao je Murtezić

Arben Murtezić. Facebook

Alen Bajramovic

19.1.2024

Već 30 godina građani BiH čekaju da na djelu vide pravnu državu, najavljenu još nakon prvih višestranačkih izbora, ali su slučajevi visoke korupcije i visoki zvaničnici po pravilu ostajali ispod radara pravosuđa. Međunarodne i domaće organizacije ukazivale su na loše rezultate rada u ovoj oblasti, a građani i mediji uzalud ukazivali kako nije pravda ako zbog ogrijevnog drveta demobilizirani vojnik ide u zatvor, dok se budžetskim novcem i općim dobrom raspolaže kako kome padne na pamet. Decenijama usađivano nepovjerenje neće nestati preko noći, pa se aktuelni slučajevi, u kojima se na optuženičkoj klupi nađu i premijer i predsjednik entiteta, u pritvoru završe i predsjednik Suda BiH i bivši direktor OSA-e, a predmet istraga i hapšenja su i lokalni funkcioneri, policajci, dileri, gledaju sa velikom dozom sumnje.

- Niko ne može poreći da je povjerenje građana u pravosuđe na vrlo niskom nivou. Međutim, svjedoci smo da se aktivno postupa, u različitim fazama u nizu predmeta za koje se kolokvijalno kaže da su “veliki”. Ishode ovih postupaka ne treba prejudicirati. Ipak, uz evidentno povećanje transparentnosti rada, moguće je da se nalazimo na početku dugog i teškog puta vraćanja tog povjerenja – kaže pravni ekspert Arben Murtezić.

Kritike na rad pravosuđa dijelom smatra osnovanim.

- Sigurno je da postoji prostor za poboljšanje. Međutim, postoji i problem prevelikih očekivanja da pravosuđe riješi sve ili većinu problema društva, koje je generalno u dubokoj krizi – ističe Murtezić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.