REAKCIJE

Tužilaštvo Kantona Sarajevo: Niko nije urgirao da se ubrza predmet „Alešević“

M. Aš.

7.6.2019

Nakon pisanja pojedinih medija da su glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalida Burzić i njena zamjenica, a sada v. d. glavne tužiteljice Anika Kešelj četiri puta urgirale da se ubrza predmet „Alešević“, iz ove pravosudne institucije nam je pojašnjeno o čemu se tačno radi.

- Ured glavne kantonalne tužiteljice tražio je od postupajućeg tužioca informaciju o stanju predmeta, a nakon što je Nermin Alešević u februaru 2019. godine ponovo putem e-maila dostavio određene informacije i dokumentaciju vezanu za konkretni krivični predmet, i to prema uobičajenoj praksi za dostavljanje informacija prema Uredu GKT-a u situaciji kada je istraga otvorena duži period.

Obaveza postupajućeg tužioca je da u kratkom roku dostavi prema Uredu GKT-a traženu informaciju o stanju predmeta, pa kako je to u konkretnom slučaju izostalo, ponovo je od postupajućeg tužioca u tri navrata traženo dostavljanje te informacije, a što ni u kom slučaju nije urgencija da se ubrza rad na predmetu, kako se to pogrešno navodi u pisanju medija – rekli su nam iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.