PROCESI

Mamić: Ne želim biti izručen Hrvatskoj, BiH je moja nada i budućnost

M. Aš.

11.6.2019

T. Saletović

12:15 - Inače, u Sudu BiH danas se odlučivalo o tome hoće li Mamić biti pritvoren po raspisanoj međunarodnoj potjernici Županijskog suda u Osijeku. Njegova odbrana cijeni da zato nema nikakav razlog. Advokat Raić kazao je da je Mamić već godinu u Međugorju i da se ranije odazivao na sva ročišta te da nije riječ o anonimnoj osobi.  

- Da je želio nešto napraviti, on bi to učinio dosad. U sadašnjim okolnostima nije ostavljena mogućnost da on ima pravično suđenje u Hrvatskoj. Skoro 90 posto krivičnih djela koja se navode u optužnici datiraju od prije potpisanog sporazuma BiH i Hrvatske. Ovdje treba biti jasno jedno, a to je da Mamić iz budžeta nikada nije utajio niti jednu kunu. Nijedna okolnost ne ukazuje na činjenicu da će Mamić negdje pobjeći - rekao je Raić i predložio Sudu BiH da mu odredi mjeru zabrane napuštanja BiH s ličnom kartom ili putovnicom, kao i da se javlja svakih sedam do deset dana u najbližu policijsku stanicu.

Mamić je na pitanje misli li pobjeći kratko kazao: 

- Ne pada mi na pamet da napuštam BiH. To je moja nada i budućnost. Nemam nikakav problem da predam putovnicu.

11:50 - Završeno je ročište. Zdravko Mamić je u Sudu BiH izjavio:

- Želim ostati u BiH, u Hrvatskoj nemam pravičan postupak i volio bih da se on prenese ovdje. 

11:15 - Zdravko Mamić petnaest minuta prije zakazanog ročišta stigao je u prisustvu advokata u zgradu Suda BiH. Pri dolasku nije se obraćao medijima.

9:30 - Zdravko Mamić, savjetnik NK Dinamo, kako je potvrđeno za "Dnevni avaz", na putu je za Sarajevo. 

Za 11:30 sati zakazano je ročište po prijedlogu hrvatskog pravosuđa da se izruči Županijskom sudu u Osijeku. Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Mamićev advokat Zdravko Raić. 

Kako smo jučer objavili, po proceduri bh. pravosudne institucije obaviještene su o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem, a nakon uručivanja poziva, Mamić je pristao da sam, po redovnoj proceduri, dođe danas u Sud BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.