MOSTAR

Vigemark: Prestati s uvjetovanjem i što prije formirati vlast

U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne s radom, rekao je

Vigemark: ''Vučjak'' je na granici s EU. Arhiv

M. Sm.

12.6.2019

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) danas je u Mostaru komentirao činjenicu da se usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO postavlja kao uvjet za formiranje vlasti na nivou BiH. 

Vigemark je poručio da se mora prestati s uvjetovanjem te da se vlast na nivou BiH treba što prije formirati.

- Evropska unija i njeni visoki zvaničnici, uključujući komesara Hana, vrlo jasno i više puta su ponavljali da sve strane trebaju odustati od bilo kakvih uvjetovanja, pogotovo ako je riječ o uvjetima za koje nema šanse da će se postići dogovor. U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne s radom, jer toliko posla čeka da bude urađeno - rekao je Vigemark novinarima u Mostaru.

On se, također, osvrnuo na problem migranata u Unsko-sanskom kantonu, kazavši da nadležnost za pitanja migracija prvenstveno leži na Ministarstvu sigurnosti i Vijeću ministara u tehničkom mandatu.

- Potrebno je da se uspostavi sistem kako će se ovo pitanje rješavati. Ne možete tek tako pronalaziti lokacije za smještaj migranata i jasno mi je da je situacija u Unsko- sanskom kantonu izuzetno teška i da oni očajnički traže bilo kakve alternativne lokacije. Međutim, ono što je problem s lokacijom ''Vučjak'' jeste to da se ta lokacija nalazi na granici s Republikom Hrvatskom, samim tim i s EU i, u suštini, imala bi efekt magneta za migrante, što bi dovelo do velikih problema - istakao je Vigemark.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.