SARAJEVO

Građani neće osjetiti poskupljenje plina

Imamo neke najave mogućeg pojeftinjenja plina, ali ako se nastavi ovaj trend, pripremit ćemo novi prijedlog mjera, kazao Mandić

Ilustracija

Piše: A. T. – M. R. S.

12.6.2019

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, ustvrdio je za „Avaz“ da bi osam miliona maraka, koliko će izdvojiti Vlada Kantona Sarajevo, trebalo biti dovoljno da se namiri razlika između stare i nove cijene plina, koja je za potrošače u KS od 1. maja narasla za 25 posto.

Završni računi

- Firme „Sarajevogas“ i „Toplane“ trebaju uraditi završne račune. Zaključak je da će i one jednim dijelom sudjelovati u subvencioniranju. Vidjet ćemo koliko od njih možemo uzeti, a da ne narušimo njihovo poslovanje. Ako i ne budu mogle, mi ćemo preraspodjelama osigurati sva sredstva - uvjerava Mandić. 


Mandić: Osigurat ćemo sva sredstva

On tvrdi i da će, ako plin ne pojeftiniti nakon 1. januara iduće godine, Vlada KS pripremiti novi prijedlog mjera, odnosno subvencija i za drugi dio grijne sezone, s obzirom na to da je planirano da subvencioniranje pokrije period od 1. septembra do 31. decembra.

- Dakle, poskupljenje će važiti do 1. septembra. Tokom četiri ljetna mjeseca inače je potrošnja plina u domaćinstvima mala, tako da je samo mali dio tereta prebačen na građane - rekao je Mandić.

Pratit će stanje

Pojašnjava da nije bilo moguće ni tehnički ni zakonski planirati subvencije iz budžeta i za iduću godinu.

- Pratit ćemo stanje do kraja godine. Imamo neke najave mogućeg pojeftinjenja plina. Ali, ako se nastavi ovaj trend, pripremit ćemo novi prijedlog mjera – kazao je Mandić.

Prema zvaničnim podacima, „Toplane“ zagrijavaju više od 51.000 stanova i 2.700 poslovnih prostora, a „Sarajevogas“ opslužuje oko 65.000 kupaca.

„BH-Gas“ izražava žaljenje

Iz „BH-Gasa“ jučer su saopćili da su imali namjeru pojasniti sve okolnosti u vezi s poskupljenjem plina, ali im, kako tvrde, to nije omogućeno.

- Izražavamo žaljenje što su mnogi poslanici podlegli informacijama ljudi koji se na ovaj način brane od svih kriminalnih radnji koje su ranije poduzimali u „BH-Gasu“ i koje su predmet istraga u Tužilaštvu KS – dio je saopćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.