SARAJEVO Kantonalni ministar pojasnio zaključke Skupštine

Građani neće osjetiti poskupljenje plina

Imamo neke najave mogućeg pojeftinjenja plina, ali ako se nastavi ovaj trend, pripremit ćemo novi prijedlog mjera, kazao Mandić

A. T. – M. R. S.
12.06.2019 17:31

Foto: Ilustracija

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, ustvrdio je za „Avaz“ da bi osam miliona maraka, koliko će izdvojiti Vlada Kantona Sarajevo, trebalo biti dovoljno da se namiri razlika između stare i nove cijene plina, koja je za potrošače u KS od 1. maja narasla za 25 posto.

Završni računi

- Firme „Sarajevogas“ i „Toplane“ trebaju uraditi završne račune. Zaključak je da će i one jednim dijelom sudjelovati u subvencioniranju. Vidjet ćemo koliko od njih možemo uzeti, a da ne narušimo njihovo poslovanje. Ako i ne budu mogle, mi ćemo preraspodjelama osigurati sva sredstva - uvjerava Mandić. 

  • Mandić: Osigurat ćemo sva sredstva
    Mandić: Osigurat ćemo sva sredstva

On tvrdi i da će, ako plin ne pojeftiniti nakon 1. januara iduće godine, Vlada KS pripremiti novi prijedlog mjera, odnosno subvencija i za drugi dio grijne sezone, s obzirom na to da je planirano da subvencioniranje pokrije period od 1. septembra do 31. decembra.

- Dakle, poskupljenje će važiti do 1. septembra. Tokom četiri ljetna mjeseca inače je potrošnja plina u domaćinstvima mala, tako da je samo mali dio tereta prebačen na građane - rekao je Mandić.

Pratit će stanje

Pojašnjava da nije bilo moguće ni tehnički ni zakonski planirati subvencije iz budžeta i za iduću godinu.

- Pratit ćemo stanje do kraja godine. Imamo neke najave mogućeg pojeftinjenja plina. Ali, ako se nastavi ovaj trend, pripremit ćemo novi prijedlog mjera – kazao je Mandić.

Prema zvaničnim podacima, „Toplane“ zagrijavaju više od 51.000 stanova i 2.700 poslovnih prostora, a „Sarajevogas“ opslužuje oko 65.000 kupaca.

„BH-Gas“ izražava žaljenje

Iz „BH-Gasa“ jučer su saopćili da su imali namjeru pojasniti sve okolnosti u vezi s poskupljenjem plina, ali im, kako tvrde, to nije omogućeno.

- Izražavamo žaljenje što su mnogi poslanici podlegli informacijama ljudi koji se na ovaj način brane od svih kriminalnih radnji koje su ranije poduzimali u „BH-Gasu“ i koje su predmet istraga u Tužilaštvu KS – dio je saopćenja.

Komentari

NA VRH