NORVEŠKA Akcent u izlaganju stavljen na palestinsko pitanje

Ambasada BiH u Oslu: Predavanje o stanju geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku

Fena
12.06.2019 15:45

Foto: FENA

U organizaciji Ambasade BiH u Oslu jučer je u prisustvu predstavnika bh. dijaspore i diplomatskog kora iz zemalja zapadnog Balkana upriličeno predavanje o temi "Aktuelno stanje geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku". 

Temu je prezentirao Slobodan Srdanović, diplomata s dugogodišnjim iskustvom u radu na bliskoistočnim destinacijama i aktuelni savjetnik u Ambasadi BiH u Oslu.

Srdanović je ovu zanimljivu oblast otvorio presjekom historije Bliskog istoka, od starog stoljeća, kada je ovaj region smatran kolijevkom civilizacije, zatim biblijskog perioda, pa sve do raspada Otomanske imperije.

Koristeći se historijskim činjenicama, objasnio je suštinu bliskoistočnog spora, bliskoistočne ratove, mirovne inicijative i ulogu međunarodnih aktera u pronalasku trajnog mirovnog rješenja za sukobljene strane na Bliskom istoku.

Srdanović je kroz svoje izlaganje objasnio i širi aspekt bliskoistočne krize u kontekstu najnovijih historijskih događaja, od pojave Islamske revolucije u Iranu, ratova u Iraku i Siriji, "arapskog proljeća" pa do najnovijih stavova američke administracije o Jerusalemu i reakcije različitih međunarodnih organizacija na ove stavove.

Akcent u izlaganju stavio je na palestinsko pitanje, odnosno historijske faze u izgradnji Palestine od njene borbe kroz oružane oblike otpora, intifade, do međunarodnog legitimiteta i međunarodnog priznanja od većine zemalja Ujedinjenih naroda.

Anticipirajući buduće procese u izgradnji trajnog i održivog mira na Bliskom istoku i zaokruživanju državnosti Palestine, ukazao je na moguće prepreke i izazove koji će se pojaviti na putu potpune normalizacije odnosa Izraela i Palestine i izgradnje stabilnog mira na Bliskom istoku.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je kazao kako je ovo pitanje izuzetno bitno na globalnom nivou, ali i da se isto ispoljava djelimično i kroz emigrantsku krizu u BiH koja svakim danom postaje sve veći problem u domovini.

Također je naglasio da je situacija još pod kontrolom dok se Turska iskazuje saglasnom da drži milione Sirijaca na svojoj teritoriji, međutim da kojim slučajem ti milioni krenu put Evrope, to bi tek izazvalo veliku krizu.

Komentari

NA VRH