SJEDNICA

Narodna skupština RS: Danas o rezervnom sastavu policije

Zakon u formi nacrta usvojen 18. aprila

Arhiv

I.K./Avaz.ba

13.6.2019

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u manjem bh. entitetu.

Podsjetimo, zakon je u formi nacrta usvojen 18. aprila, a ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je ranije rekao da su uvažene određene primjedbe zastupnika te da će i tom sastavu entitetske policije biti mladi kadrovi. 

Bošnjački parlamentarci su upozoravali i da je sporno tzv. legendiranje. 

Naime, predsjednik zastupničke koalicije “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić prethodno je upozorio da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji. 

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen ukoliko ne budu uvažene njihove primjedbe.

Danas, trećeg dana zasjedanja, parlamentarci će nastaviti raspravu o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju u RS, a na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru te o oružju i municiji. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.